Acasă » Electricitate » UE recomandă ţărilor membre să sprijine furnizarea de energie sigură la preţuri accesibile

UE recomandă ţărilor membre să sprijine furnizarea de energie sigură la preţuri accesibile

6 noiembrie 2013
Electricitate
Bogdan Tudorache

###author###

Uniunea Europeană a prezentat marţi un set de recomandări destinate statelor membre, pentru îmbunătăţirea mecanismelor de susţinere a pieţei energiei, inclusiv a programelor destinate energiei regenerabile, în vederea asigurării unor livrări sigure la preţuri accesibile, transmite Bloomberg.

Comisia Europeană (CE) vrea să ghideze ţările membre în privinţa intervenţiei statului pe piaţa electricităţii, în condiţiile creşterii preţurilor pentru consumatorul final. Principiile sprijinului de stat se referă la instalaţiile de energie regenerabilă şi de back-up, care implică în în principal utilizarea combustibililor fosili, a precizat instituţia comunitară.

Obiectivul final al pieţei este să furnizeze energie sigură şi la un preţ accesibil pentru cetăţeni şi companii. Intervenţa statului trebuie să sprijine aceste obiective„, a afirmat comisarul pentru Energie Guenther Oettinger.

Dezbaterea despre sprijinul de stat în acest domeniu are loc în condiţiile în care Germania, cea mai mare economie europeană, caută soluţii de reducere a costului subvenţionării energiei regenerabile, după decizia de închidere a centralelor nucleare.

Costul impus consumatorilor de operatorii germani de reţele electrice pentru susţinerea energiei eoliene şi solare a crescut de peste cinci ori din 2009, astfel încât tarifele suportate de utilizatorii casnici de electricitate sunt pe locul al doilea ca mărime din UE.

Autorităţile germane vor ca până în 2050 electricitatea să fie obţinută în proporţie de 80% din surse regenerabile, faţă de 23% în prezent. UE a impus statelor membre ca ponderea energiei regenerabile în totalul producţiei să ajungă la 20% până în 2020 şi reducerea cu o cincime a emisiilor de gaze cu efect de seră, de la nivelul din 1990.

Potrivit Comisiei, odată cu maturizarea sectorului energiei regenerabile şi scăderea costurilor, deciziile de investiţii ar trebui să fie influenţate de piaţă şi nu de preţurile garantate de guverne. Subvenţiile ar trebui să suplimenteze preţurile din piaţă şi să fie limitate la minimul necesar.

„Practic, asta înseamnă că instrumentele de sprijin trebuie să încurajeze producătorii să răspundă evoluţiilor din piaţă”, potrivit CE.

Executivul UE recomandă ca producătorii de energie regenerabilă să fie selectaţi prin licitaţii în funcţie de cel mai scăzut preţ oferit. Acest fapt ar permite dezvăluirea costului diferitelor tehnologii şi ar stimula concurenţa nu doar între diverşi operatori, dar şi între diferitele surse de energie regenerabilă.

Organizaţia The Climate Action Network Europe (CAN) a salutat eforturile de clarificare a reglementărilor în industria energiei regenerabile în Europa, chiar dacă a avut unele rezerve în privinţa licitaţiilor, care ar putea dezavantaja producătorii mai mici.

„Modificările retroactive şi neaşteptate ale politicilor au afectat sectorul energiei regenerabile şi au redus interesul investitorilor pentru acest sector aflat în dezvoltare„, a declarat Daniel Fraile, director al CAN la Bruxelles.

Recomandările, care nu sunt obligatorii din punct de vedere legal, se referă şi la capacităţile energetice back-up, respectiv centralele pe bază de gaze şi cărbune, care trebuie să fie suficient de flexibile pentru a fi închise sau deschise în funcţie de necesităţi.

Totodată, guvernele ar trebui să se asigure că producătorii de energie regenerabilă reacţionează la semnalele pieţei şi promovează flexibilitatea tarifelor în funcţie de cerere.

Autor: Bogdan Tudorache

Activ în presa economică și de afaceri de 26 de ani, Bogdan a absolvit Dreptul, apoi a urmat cursuri intensive de economie și Business English. A avansat până în poziția de redactor-șef încă din 2006 și a asigurat managementul și politica editorială pentru numeroase publicații economice dedicate în special comunității investitorilor străini în România. Din 2003 și până în 2013 a fost activ mai ales în sectorul financiar-bancar. A început colaborarea cu Energynomics în 2013, remarcându-se prin cunoștințe avansate ale piețelor, comunităților de afaceri și un stil editorial matur, atât în limba română, cât și în engleză.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *