UE: 100 mil. de contoare inteligente pentru electricitate, 16 mil. pentru gaze

0

Începând cu 2018, 34% din totalul punctelor de contorizare de energie electrică și 14% din cele pe gaze erau echipate cu un contor inteligent, totalizând circa 99 milioane contoare inteligente electrice și 16 milioane pe gaze, conform raportului Comisiei Europene pentru Analiza comparativă a contorizării inteligente în UE-28, citat de CNR-CME.

În iulie 2018, toate statele membre, cu excepția a două dintre ele, au efectuat cel puțin o analiză cost beneficiu luând în considerare extinderea la scară largă a contoarelor inteligente de electricitate până la cel puțin 80% până în 2020, rezultatele fiind pozitive pentru majoritatea acestora.

Luate separat, punctele de contorizare a electricității gospodăriilor și punctele de contorizare ale IMM-urilor au fost echipate cu astfel de dispozitive în proporție de 35%, respectiv 28%. Până în 2020, pe baza lansării anunțate inițial în primul raport de evaluare comparativă din 2014 (COM (2014) 356), era așteptată să fie atinsă o rată de penetrare a contoarelor inteligente de electricitate de 72% la nivelul întregii UE. În momentul redactării acestui raport, mai mult de jumătate din statele membre au atins un procent de 10% al ratelor de instalare a contoarelor inteligente de electricitate.

În același timp, în ianuarie 2018, 14% din toate punctele de contorizare a gazului erau echipate cu contoare inteligente, ceea ce reprezintă puțin peste 16 milioane de contoare inteligente pe gaz.

Până în 2024, pe baza anunțurilor originale făcute de statele membre, rata de penetrare ar putea ajunge la 51%, cu 60 de milioane de contoare inteligente de gaz instalate în 5 ani. Cu un cost mediu ponderat pe punct de contorizare a gazului de 171 EUR, aceasta ar reprezenta un total agregat al investiției de 10 miliarde de euro.

Share.

Lasă un comentariu