Acasă » Electricitate » Transelectrica a crescut capacitatea transfrontalieră cu 1.000 MW în 2020

Transelectrica a crescut capacitatea transfrontalieră cu 1.000 MW în 2020

28 decembrie 2020
Electricitate
energynomics

Transelectrica SA anunță că, începând cu 1 ianuarie 2021, va asigura o capacitate transfrontalieră de 2.800 MW la export și de 3.000 MW la import în România cu țările cu care funcționează interconectat – Bulgaria, Ungaria, Serbia și Ucraina. La începutul anului 2020, capacitatea transfrontalieră asigurată de România se situa în jurul valorii de 2.200 MW export/import, precizează operatorul național de sistem într-un comunicat de presă.

Compania promite că, în următorii cinci ani, va dubla capacitatea transfrontalieră față de nivelul de la începutul anului 2020, printr-un program investițional care va permite dezvoltarea piețelor de energie electrică cuplate la nivel european.

“România, prin Transelectrica, este parte din rețeaua electrică europeană și are misiunea de a asigura atât securitatea energetică națională, cât și securitatea energetică europeană. Avem în derulare investiții importante care vor contribui la dublarea capacității transfrontaliere până la 1 ianuarie 2026, astfel încât să fie în acord cu cerințele europene“, a declarat Cătălin Nițu, director general executiv al Transelectrica SA.

Pe 23 decembrie, compania a anunțat că a pus în funcțiune Linia Electrică Aeriană 400 kV Oradea Sud – Nădab, care face posibilă intrarea în exploatare comercială a întregului tronson de 400 kV Oradea Sud – Nădab – Bekescsaba (Ungaria). Investiția în valoare de 4 milioane de lei a fost finalizată cu șase luni înainte de termenul contractual, lucrările fiind executate de către SC Electromontaj SA București. Realizarea acestui tronson de linie permite creșterea capacității transfrontaliere cu Ungaria la 1.000 MW.

Proiectul Liniei Electrice Aeriene 400 kV Oradea Sud – Bekescsaba (Ungaria), o investiție totală de peste 87 de milioane de lei, a fost dat în folosință parțial începând cu anul 2008 și anume tronsonul de dublu circuit, LEA 400 kV Nădab – Bekescsaba (Ungaria) cu o lungime de 60 de kilometri, din care pe teritoriul României 22 de kilometri, simultan cu LEA 400 kV Arad – Nădab. Tronsonul LEA 400 kV Oradea Sud – Nădab are o lungime totală de 72 de kilometri.

Lucrările au fost relansate în luna august 2020 și au constat în realizarea a 14 fundații, asamblarea și ridicarea a 15 stâlpi necesari pentru finalizarea tronsonului LEA 400 kV Oradea Sud – Nădab, aflat în conservare din anul 2008, ca urmare a unor dificultăți legate în principal de procedurile de expropriere. Investiția asigură creșterea capacității de interconexiune a țării și contribuie la completarea inelului de 400 kV al României.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *