Tesla a instalat o cantitate uriașă de stocare a energiei: 1GWh

0

Tesla este ceva mai puțin o companie producătoare auto, fiind interesată mai mult de stocarea cu ajutorul bateriilor. Astăzi, compania anunță o nouă realizare. Începând cu anul 2015, a instalat un total global de 1 GWh în tehnologii de stocare a energiei, esențială pentru utilizarea energiei regenerabile la scală mare.

Această capacitate reprezintă aproape jumătate din noile surse de stocare instalate la nivel global anul trecut. Și dacă segmentul autoturismelor electrice crește rapid, atunci se poate constata că segmentul energetic crește și mai rapid.

“Acum se află la o scală unde impactul este incontestabil”, spune JB Straubel, cofondator Tesla și director tehnic, potrivit fastcompany.com.

Costul de stocare cu ajutorul acumulatorilor continuă să scadă; între 2010 și 2016, prețul din industrie a scăzut cu 73%, de la 1.000 de dolari pe kilowatt-oră până la 273 USD pe kilowatt-oră. Până în 2020, ar putea scădea la 145 dolari pe kilowatt-oră, iar până în 2025, la 69,5 dolari pe kilowatt-oră.

Piața este în creștere, pe măsură ce energia din surse regenerabile devine tot mai ieftină și se extinde tot mai mult. Bateriile pot fi folosite pentru a stoca orice tip de energie – într-o rețea cu instalații tradiționale de combustibil fosil, tehnologia putând fi utilizată, de exemplu, atunci când cererea de energie crește brusc într-o zi fierbinte și mii de aparate de aer condiționat se aprind (astfel nu se va declanșa o instalație suplimentară de cărbune sau gaz). Stocarea este deosebit de importantă pentru energiile regenerabile, deoarece bateriile fac posibilă utilizarea energiei solare pe timp de noapte, sau eoliană, atunci când vântul nu suflă.

În Australia, cea mai mare baterie litiu-ion din lume, instalată de Tesla într-o zonă cu dimensiunea unui teren de fotbal de lângă un parc eolian, aduce consumatorilor economii de milioane de dolari, făcând rețeaua mai fiabilă. Pe insula Pacific Ta’u din Samoa americană, o micro-rețea solară care utilizează 60 de baterii mari de tip Powerpack de la Tesla a înlocuit complet energia din comustibili fosili, cum ar fi generatoare pe motorină. În Hawaii, bateriile Tesla stochează energia generată pe parcursul zilei într-o fermă solară de pe Kauai pentru o elibera pe timp de noapte. În California de Sud, un sistem Powerpack satisface cererea de vârf de energie fără a necesita conectarea online a uzinelor pe combustibil fosil.

Stocarea energiei este o parte fundamentală a activității companiei Tesla. “Considerăm că este absolut esențial pentru misiunea noastră ca o companie de accelerare a durabilității”, spune Straubel. “Vehiculele electrice, de unde am pornit, sunt o piesă- cheie a acelui puzzle. Acestea sunt un factor de utilizare a energiei durabile și a transportului, dar trebuie să fie legate de o sursă de generare a energiei…Vrem cu adevărat să rezolvăm acest lucru, cu o mentalitate care să aibă în vedere imaginea de ansamblu, și nu să oferim cuiva doar o parte din [soluție] și apoi să-l trimitem să-și dea seama singur cum să-și încarce mașina în mod durabil“.

Share.

Lasă un comentariu