Acasă » Regenerabile » Biomasă » „Taxa pe stâlp”, repartizată primăriilor după colectarea în bugetul de stat

„Taxa pe stâlp”, repartizată primăriilor după colectarea în bugetul de stat

11 septembrie 2014
Biomasă
energynomics

Banii colectați din impozitul pe construcţii speciale, care va fi redus de la 1,5% la 1%, vor fi repartizate primăriilor după ce banii ajung la bugetul de stat, spune ministrul Finanțelor, Ioana Petrescu. Ulterior centralizării sumelor va fi stabilit cum se vor transfera acestea către bugetele locale, a mai precizat ministrul.

„Este o reducere consistentă, cu 33%, a impozitului pe construcții, ceea ce înseamnă, implicit, diminuarea poverii fiscale pentru mediul de afaceri. Am ajuns la această soluție urmare a consultărilor cu reprezentanții investitorilor și ai Comisiei de politică economică, reformă și privatizare din Camera Deputaților”, a declarat ministrul Ioana Petrescu.

Petrescu a explicat că sumele încasate din taxa pe construcții va fi repartizată în final bugetelor locale. Impozitul va fi colectat inițial la bugetul de stat, urmând ca prin norme de aplicare să fie stabilit mecanismul de repartizare. Modificările adoptate marţi de Comisia de politică economică vor intra în vigoare începând cu 2015, după ce vor parcurge procedura parlamentară, menţionează Ministerul Finanţelor.

Premierul Victor Ponta a anunţat săptămâna trecută că impozitul pe construcţiile speciale va fi redus de la 1,5%, la 1% din valoarea construcţiei, iar veniturile colecate vor rămâne la dispoziţia autorităţilor locale, şi nu vor mai intra la bugetul de stat.

„Taxa pe construcţii speciale vreau s-o reducem şi putem să ne permitem s-o reducem de la 1,5% la 1% şi toate veniturile să fie colectate şi să intre în bughetul autorităţilor locale. În acest fel, au şanse mai mari de dezvoltare şi de fapt banii autorităţilor locale înseamnă canalizare, apă, drumuri, şcoli”, a spus Ponta.

Taxa se plăteşte în două rate anuale, iar după prima declarare a reieşit că statul va încasa de trei ori mai mult decât valoarea estimată inițial în negocierile cu FMI. Introducerea taxei pe stâlp şi creşterea accizelor la carburanţi au reprezentat principalele argumente ale autorităţilor române în negocierile cu FMI şi Comisia Europeană pentru ca instituţiile internaţionale să accepte creşterea cheltuielilor bugetare pentru acest an.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *