Sute de propuneri pentru a stopa utilizarea cărbunelui pentru producerea căldurii în Helsinki

0

Perioada de transmitere a propunerilor în cadrul Helsinki Energy Challenge s-a încheiat pe 30 septembrie. 252 de echipe din 35 de țări și-au prezentat propunerile cu privire la modul în care Helsinki poate să nu mai folosească cărbunele pentru producerea căldurii într-o manieră cât mai durabilă cu putință la orizontul anului 2029, inclusiv pentru a deveni un oraș neutru din punct de vedere al carbon până în 2035.

Helsinki Energy Challenge a colectat cu mult mai multe propuneri decât se aștepta. Participanți în competiție provin din diferite părți ale lumii – majoritatea din Finlanda, Austria, Suedia, SUA, Germania, Marea Britanie și Canada. Multe dintre echipele participante sunt exemple excelente de competență interdisciplinară și internațională, spun organizatorii, întrucât “competiția a inspirat inovatorii din întreaga lume să își unească forțele”.

Propunerile înscrise în competiție implică mai multe tipuri de soluții și o mulțime de idei și concepte noi. Acestea includ soluții în care tehnologia existentă este combinată sau utilizată în moduri noi, precum și propuneri care implică inovații tehnologice sau non-tehnologice.

„În timpul discuțiilor purtate încă din prima fază a comptetiției, a devenit evident cât de extraordinar a fost proiectul pe care l-am lansat și câte lucruri pozitive a adus în aceste vremuri altfel dificile”, a declarat primarul din Helsinki, Jan Vapaavuori. „Cu ajutorul acestei competiții, ne-am dorit nu numai să găsim răspunsuri la propriile noastre provocări energetice, ci și să oferim Helsinki ca o platformă în care să poată fi construite soluții noi, durabile și rezistente pentru viitor. Se pare că am reușit în acest sens extrem de bine, precum și în obiectivul nostru de a da naștere la discuții și la un nou tip de gândire asupra acestui subiect important, atât la nivel național, cât și internațional.”

Mulți alți primari din întreaga lume și-au exprimat dorința de a urma exemplul de la Helsinki și așteaptă cu nerăbdare lecțiile și soluțiile obținute în urma Helsinki Energy Challenge, a mai spus primarul Jan Vapaavuori.

Finaliști vor fi selectați în noiembrie

Înscrierile vor fi evaluate în octombrie, iar echipele finaliste vor fi selectate la începutul lunii noiembrie. Criteriile de evaluare includ impactul climatic al soluției propuse, impactul asupra resurselor naturale, impactul de cost, programul de implementare și fezabilitatea, securitatea în aprovizionarea și capacitatea. În procesul de evaluare vor fi folosiți experți din diferite organizații pentru a se asigura că cele mai bune soluții vor trece la următoarea fază a procesului concurențial.

Pentru faza finală a Helsinki Energy Challenge vor fi selectate maximum 15 echipe. Aceste echipe vor fi invitate la faza de co-creare în timpul căreia vor primi sprijin pentru a-și dezvolta în continuare soluțiile, precum și informații suplimentare pentru a-și adapta ideile încă și mai bine pentru contextul din Helsinki.

Juriul internațional va evalua propunerile finale ale echipelor finaliste la începutul anului 2021, iar câștigătorul va fi anunțat în martie 2021. Orașul Helsinki își respectă responsabilitatea globală în lupta împotriva schimbărilor climatice și se angajează să împărtășească rezultatele. competiției în mod deschis, pentru a permite altor orașe să beneficieze de ele în propria lor activitate climatică.

Carbon neutru până în 2035

Obiectivul orașului Helsinki este să devină neutru din punct de vedere al carbonului până în 2035. În prezent, aproximativ 56% din emisiile directe de dioxid de carbon din Helsinki provin din producția de energie termică utilizată pentru încălzirea orașului.

Din cauza climatului rece, cererea de căldură este semnificativă în Helsinki și are o corelație puternică cu temperaturile exterioare și starea vremii, astfel este o provocare identificarea unui înlocuitor pentru combustibilii fosili. Producția anuală de energie termică pentru termoficare în Helsinki este de aproximativ 7 TWh; în prezent mai mult de jumătate din aceasta este generată pe bază de cărbune.

La Helsinki, compania energetică deținută de oraș, Helen Ltd., este responsabilă cu producția, distribuția și vânzărea energiei termice. În principal cărbunele este utilizat în cogenerarea energiei electrice și a căldurii (CHP), iar cele două centrale de cogenerare pe cărbune sunt situate în apropiere de centrul orașului. Centrala de cogenerare Hanasaari va fi închisă complet până în 2024. Pentru a înlocui o parte din capacitatea centralei respective, a fost luată recent decizia de investiție pentru un nou cazan termic pe bază de biomasă. Centrala de cogenerare Salmisaari pe cărbune trebuie, de asemenea, oprită sau transformată pentru a utiliza alți combustibili până în 2029, deoarece guvernul finlandez a luat decizia de a interzice utilizarea cărbunelui în producția de energie începând cu 2029.

Share.

Lasă un comentariu