Surse: Este posibil ca Exxon să rămână în proiectul Neptun Deep, împreună cu Romgaz

0

Exxon ar putea să rămână o parte activă a proiectului Neptun Deep, pentru a putea colabora în continuare cu cel mai posibil achizitor al acțiunilor sale în cadrul perimetrului maritim, Romgaz, au declarat pentru energynomics.ro surse din piață. Vineri, Romgaz a semnat cu Exxon un acord de exclusivitate pe o perioadă de 4 luni, până la data de 15 octombrie, care i-ar putea garanta achiziția a până la 100% din compania ExxonMobil Exploration and Production Romania Limited, ce deţine 50% din Neptun Deep.

”În companie se vorbește intern despre faptul că Exxon va rămâne aici. Dealtfel, noua conducere locală a fost mandatată să poarte noi discuții pentru colaborarea cu Romgaz”, a mai spus sursa citată.

Astfel, prin acordul de exclusivitate privind negocierea tranzacției de achiziție a 100% din acțiunile ExxonMobil Exploration and Production Romania Limited prezentat Bursei vineri se arată că ”la data de 17.06.2021, S.N.G.N. Romgaz S.A. şi ExxonMobil Exploration and Production Romania Holdings Ltd. au semnat un Acord de Exclusivitate prin care vânzătorul acordă Romgaz un drept de exclusivitate pe o perioadă de 4 luni (până la data de 15 Octombrie 2021) („Acordul de Exclusivitate”) cu privire la negocierile de achiziţie a tuturor acţiunilor emise de (reprezentând 100% din capitalul social al) ExxonMobil Exploration and Production Romania Limited, ce deţine 50% din drepturile dobândite şi obligaţiile asumate prin Acordul de concesiune pentru explorare, dezvoltare şi exploatare petrolieră în perimetrul XIX Neptun Zona de Apă Adâncă”.

Acest nou termen pune presiune și pe coaliția aflată la guvernare, care trebuie să convingă Parlamentul să ofere un vot majoritar pentru legea offshore, fără de care decizia de aprobare a proiectului a celuilalt partener din proiect, OMV Petrom, nu ar putea fi luată.

Proiectul extragerii gazelor de la Marea Neagră, de importanță strategică pentru România, care a investit deja sute de milioane de euro în conducta care ar trebui să fie principalul transportator al gazului extras, BRUA, poate asigura securitatea aprovizionării pe termen mediu, până la tranziția către surse de energie total nepoluante.

Share.

Despre Autor

Bogdan Tudorache

Lasă un comentariu