Sprijinul BEI pentru criza COVID-19, educație, apă, eficiență energetică și investiții private în România – 809 mil. euro

0

Învățământul superior, distribuția apei, eficiența energetică și investițiile din sectorul privat din România vor beneficia de peste 809 milioane euro prin noi finanțări de la Banca Europeană de Investiții și Fondul European de Investiții, convenite cu partenerii publici și privați români încă de anul trecut.

Angajamentul Grupului Băncii Europene de Investiții a inclus, de asemenea, finanțări specifice pentru a se asigura că companiile românești pot continua să investească și să facă față mai bine provocărilor de afaceri cauzate de pandemia COVID-19.

Anul trecut, BEI și-a continuat palmaresul de susținere a eficienței energetice în România și a contribuit cu 42 de milioane EUR prin noi finanțări pentru programele de investiții în eficiența energetică din trei sectoare ale Bucureștiului.

În totalitate, programele vizează reducerea consumului de energie și reducerea facturilor de încălzire pentru 900 de clădiri rezidențiale și 19 școli, iar finanțarea nouă a BEI sprijină progresul implementării. Acest nou sprijin va ajuta la implementarea Planului național de acțiune pentru eficiența energetică al României și a Inițiativei UE pentru eficiența resurselor.

„Asigurarea faptului că firmele continuă să investească și pot continua proiectele prioritare este crucială pentru a reduce impactul COVID-19 și pentru a construi un viitor mai bun. Excelenta colaborare dintre partenerii publici și privați români și colegii din cadrul Grupului Băncii Europene de Investiții, inclusiv experții noștri tehnici și financiari din București, au oferit din nou sprijin transformator pentru investițiile economice, sociale și climatice din România. Noile finanțări BEI și FEI de 809 milioane EUR convenite în 2020 vor ajuta mii de companii, studenți și gospodării din toată țara în anii următori”, a declarat Christian Kettel Thomsen, vicepreședintele BEI responsabil pentru România.

„În 2020, FEI a acordat peste 387 milioane EUR în noi finanțări pentru întreprinderile mici din România. Aceasta a inclus noi garanții și tranzacții de capitaluri proprii, suport pentru zece scheme locale de microfinanțare și sprijin pentru o tranzacție de securitizare, o premieră în România, pentru a extinde finanțarea pieței leasingului. Echipele FEI din București și Luxemburg rămân angajate să colaboreze cu partenerii noștri români pentru a continua mobilizarea investițiilor private cu impact ridicat în România”, a declarat Alain Godard, director executiv al Fondului european de investiții.

Din 1991, BEI și FEI au oferit peste 17 miliarde EUR pentru investiții private și publice – cheie în toată România.

Share.

Lasă un comentariu