Acasă » Interes general » Siegfried Mureşan: 25% din bugetul multianual al UE pentru perioada 2021-2027 va merge către proiecte de mediu

Siegfried Mureşan: 25% din bugetul multianual al UE pentru perioada 2021-2027 va merge către proiecte de mediu

10 iunie 2020
Interes general
energynomics

Un sfert din bugetul multianual al Uniunii Europene (UE), pentru perioada 2021 – 2027, estimat la 1.200 de miliarde de euro, va fi direcţionat către proiecte care vor contribui la protecţia mediului şi la reducerea emisiilor de dioxid de carbon, a declarat Siegfried Mureşan, raportor în Parlamentul European pentru Green Deal.

„Bugetul multianual al Uniunii Europene şi orice finanţare de la nivel european trebuie să pornească de la bugetul asumat tradiţional al Uniunii Europene, care este legiferat pe căile tradiţionale, inclusiv cu Parlamentul European. Pentru bugetul Uniunii Europene ne-am asumat următorul obiectiv: pe durata bugetului multianual pe următorii şapte ani pe care îl vom decide în cursul acestui an, urmând să intre în vigoare la 1 ianuarie 2021 şi valabil până la 31 decembrie 2027, obiectivul asumat este ca 25% din acest buget să meargă în proiecte care contribuie la protecţia mediului, la reducerea emisiilor de dioxid de carbon. Avem ca obiectiv ca până la finalul celor şapte ani să atingem 30% (reducerea emisii – n. r.). Venim acum de sub 25%. Bugetul Uniunii Europene, care este acum în negociere, este estimat la 1.100 – 1.200 de miliarde de euro pe următorii şapte ani. Asta înseamnă că 300 de miliarde de euro vor merge pe proiecte cu consecinţe pozitive asupra mediului înconjurător”, a spus el, conform Agerpres.

Europarlamentarul român a precizat, totodată, că, în prezent, există presiune din partea ecologiştilor pentru creşterea obiectivului de reducere a emisiilor de dioxid de carbon de la 40% până spre 55%.

„Sunt voci la nivel european care spun: ‘Avem criza coronavirus, haideţi să uităm de Green Deal!’. Aceste voci reprezintă o minoritate…Grupurile europarlamentare sunt în continuare ataşate de obiectivele din Pactul Ecologic European. Este evident că succesul sau eşecul Pactului Ecologic European va fi decis de finanţarea acestuia. Obiectivul asumat, până acum, de Uniunea Europeană este de reducere a emisiilor de dioxid de carbon până în anul 2030, cu 40% faţă de anul 1990. Pentru a ne atinge acest obiectiv, avem nevoie de investiţii care să capitalizeze în jur de 250 – 260 de miliarde de euro, anual, la nivel european. Asta înseamnă 2,5 – 2,6 mii de miliarde de euro în următorii zece ani. Există presiune pentru creşterea acestui obiectiv de reducere a emisiilor de dioxid de carbon de la 40% la 50% spre 55%. Ecologiştii doresc chiar mai mult… Am cerut Comisiei Europene ca definirea unui nou obiectiv să se facă în urma unor studii clare de impact. Acest nou obiectiv va fi, probabil, undeva între 50 şi 55%, iar asta înseamnă un necesar de investiţii anual între 400 de miliarde şi 500 de miliarde de euro, investiţii care să vină din sector public şi privat”, a subliniat Mureşan, la Forumul Energiei Online, organizat de Financial Intelligence.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *