Acasă » Regenerabile » Sectorul fotovoltaicelor domină ediția din acest an a Târgului RoEnergy South-East Europe București

Sectorul fotovoltaicelor domină ediția din acest an a Târgului RoEnergy South-East Europe București

18 aprilie 2019
Biomasă
energynomics

Peste 90% dintre participanții la cea de-a 8-a ediție din București a Târgului RoEnergy South-East Europe reprezintă sectorul fotovoltaicelor, iar atmosfera generală este mai degrabă optimistă. O parte dintre companiile prezente sunt pregătite și așteptă cu nerăbdare demararea programului de subvenții al Administrației Fondului de Mediu – AFM. Altele se bazează mai puțin pe acesta și preferă să continue să livreze soluții de generare pe bază de energie solară pentru beneficiari din mediul industrial.

Majoritatea firmelor de instalare cu care am vorbit au insistat că lucrează cu mai mulți furnizori și aleg soluția tehnică în funcție de nevoile clientului. În toate conversațiile, investiția minimă pentru o instalație pentru o gospodărie depășește cu minim 3.000 de lei cota de 20.000 de lei subvenționată de AFM, în parte pentru că apar costuri care nu sunt acoperite de programul Administrației, în parte pentru că există extra-opțiuni, dar și pentru că unele firme sunt dispuse să preia o parte din eforturile birocratice ale beneficiarului, contra unui onorariu. Solar Point din Brașov, de exemplu, propune un onorariu de 600 de lei pentru a se ocupa de gestionarea fluxului birocratic (ATR, aprobări, documente etc) în relația cu distribuitorul de electricitate.

Solar Point propune o pagină web dedicată pentru ca potențialii beneficiari să identifice actele necesare, categoriile de cheltuieli subvenționate, informații despre legislație și eligibilitate. “Tot online pot fi selectate, apoi, pachetul cel mai potrivit și extra-opțiunile, pentru ca aplicația să ofere o estimare de cost și posibilitatea de a transmite cererea de ofertă către noi”, ne-a explicat Romulus Berdei, director general Solar Point.

Darcom Energy din București oferă, încă din 2008 servicii de proiectare, comercializare, instalare, reparații și întreținere a sistemelor fotovoltaice de tip on-grid, off-grid și hibrid. Reprezentanții societății sunt interesați de programul AFM și, prin intermediul unor parteneri, ar putea să se implice. Preferă totuși să lucreze cu parteneri industriali care au nevoie de un sistem fotovoltaic pentru a-și produce cel puțin o parte din energia electrică necesară; elimină astfel riscurile de a-și recupera investiția cu mare întârziere de la AFM.

CITEȘTE ȘI Din circa 550 de înscrieri, AFM estimează că va valida în jur de 260 de firme pentru instalarea de sisteme fotovoltaice

Reprezentanții Greencells Group, pe de altă parte, sunt pregătiți inclusiv financiar să participe la programul AFM.

La RoEnergy 2019 sunt circa 40 de standuri și în jur de 50 de participanți, între care apar câteva nume grele ale industriei, prezente deja, direct sau prin distribuitori în România, între care Photon Energy, Fronius, Greencells Group, SolarEdge, Krannich Group GmbH, Renusol Europe și K2 Systems GmbH. Sunt prezente și companii românești, precum Control Point, Altius Fotovoltaic, Darcom Energy Solutions, Hydro Systems, Dynoteq Technology, F Design Electric, dar și instituții de finanțare ca BNP Paribas, BCR, BRD sau BERD, cu standul dedicat programului GEFF.

Târgul RoEnergy South-East Europe se desfășoară la Rectoratul Politehnicii din București până vineri, 19 aprilie, ora 14.

Etichete:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *