Romgaz reziliază contractul de construcție a centralei pe gaze de la Iernut

0

Romgaz a anunțat investitorii că a reziliat contractul de construcție a centralei pe gaze în ciclu combinat de la Iernut, din cauza întârzierilor acumulate la acest proiect. Centrala, primul proiect mare de generare de energie electrică din România, după mulți ani, ar fi trebuit terminată de mult, scrie e-nergia.ro.

Notificarea de reziliere a fost trimisă pe 2 aprilie 2021.

Centrala de la Iernut, cu o capacitate de 430 MW, ar deveni, după finalizare, a doua investiţie greenfield în generarea clasică de energie electrică din România de după căderea comunismului, după centrala în ciclu combinat a Petrom, de 860 MW. Proiectul are o valoare de 268 de milioane de euro și a fost atribuit de Romgaz consorțiului Romelectro-Duro Felguera. Centrala ar fi trebuit finalizată la începutul acestui an, după mai multe termene, apoi, noul termen avansat a fost finalul anului.

La finalul anului trecut, Romgaz a anunțat că mai acceptă prelungirea termenului de finalizare a centralei pe gaze de la Iernut, așa cum au dorit constructorii, dar nu a spus explicit că va rezilia contractul cu asocierea Romelectro-Duro Felguera.

La finalul lui februarie, ministrul Energiei, Virgil Popescu, a spus că acest proiect a fost un eșec total al conducerii Romgaz.

„Acolo a fost un eşec total al vechilor conduceri ale Romgaz, care s-au mulţumit să zică că avem un contract la cheie şi este responsabilitatea firmei constructoare să dea contractul la cheie. Uite că firma constructoare a dat greş şi ce facem? Trebuie să reluăm lucrările, să finalizăm până la sfârşitul anului această investiţie, care este absolut necesară”, a spus ministrul.

Share.

Lasă un comentariu