Romgaz răspunde la votul din Senat: Liberalizarea nu va duce la creșterea prețurilor după 1 iulie

0

Cel mai mare producător și principalul furnizor de gaze naturale din România Romgaz afirmă că “nu a identificat niciun motiv real ca odată cu liberalizarea pieței, la 1 iulie, să asistăm la creșteri de preț la gazele furnizate în piață”. Și după 1 iulie, compania va continua să asigure cantitatea necesară aprovizionării cu gaze atât pentru furnizorii consumatorii casnici cât și pentru clienții industriali, susține Adrian Volintiru, Directorul General al Romgaz, într-un comunicat transmis presei.

“Interesul nostru de a rămâne un jucător activ și implicat este manifestat prin acțiunile și politicile investiționale pe care le avem, continuând să fim preocupați de siguranța în furnizare și de dezvoltarea pieței românești de gaze naturale”, mai spune Volintiru.

Comunicatul Romgaz reamintește că piața de energie și gaze naturale va fi liberalizată după data de 1 iulie 2020, ceea ce înseamnă că “prețul va fi stabilit de piață și nu controlat de ANRE”. Inclusiv tarifele plătite de consumatorii finali vor fi stabilite în condițiile pieței, și nu vor mai trebui aprobate de autoritatea de reglementare în domeniul energiei, subliniază compania.

Mesajul vine la câteva ore după ce Senatul controlat de Partidul Social Democrat (PSD) a votat împotriva Ordonanței de urgență a Guvernului 1/20202, respingând astfel, printre altele, re-liberalizarea pieței gazelor naturale începând cu 1 iulie 2020. OUG 114/2018 a introdus o plafonare a prețurilor la gazele naturale interne furnizate consumatorilor casnici, decizie criticată de toți experții și care a distorsionat puternic piața gazelor naturale din România și a afectat veniturile producătorilor locali, în favoarea importurilor de gaze naturale. De asemenea, OUG 114/2018 a adus României două noi dosare de infringement la nivel european.

Share.

Lasă un comentariu