Răzvan Nicolescu: PNRR ar trebui să e finanţeze producţia de baterii şi electrolizoare

0

PNRR ar trebui să finanţeze producţia naţională de baterii şi electrolizoare, spune Răzvan Nicolescu, Președintele Asociației pentru Energie Curată şi Combaterea Schimbărilor Climatice.

“În privința electrolizoarelor de producție a hidrogenului și a bateriilor pentru stocarea energiei electrice, considerăm prioritară atât pentru Uniunea Europeană cât și pentru țara noastră dezvoltarea unor capacități naționale de producție care se pot realiza numai prin implicarea mediului privat, folosind instrumentul administrativ existent al schemelor de ajutor de stat. Acest instrument va asigura și atragerea unor surse de finanțare proprii și va asigura integritatea și transparență alocării banilor pe criterii competitive legate de procentul de cofinanțare”, susține Nicolescu.

Astfel, PNRR ar trebui să finanțeze şi dezvoltarea, măcar, a unui proiect de producție de energie electrică în centrale eoliene offshore la Marea Neagră, ținând cont de importanţa pe care Uniunea Europeana o acordă acestui tip de energie regenerabilă, de potențialul țării şi de faptul că acest tip de energie are încă nevoie de subvenție.

“Considerăm că proiectul prioritar pentru decarbonarea sectorului de producție de energie electrică este întărirea liniilor de înaltă tensiune ale Transelectrica pentru a integra mai multă energie curată, precum şi transparentizarea capacității de interconectare existente. Din păcate, în forma actuală a PNRR, România nu a prevăzut nicio sumă de bani pentru liniile Transelectrica”.

Share.

Lasă un comentariu