Acasă » Interes general » Macroeconomie » Prețul gazelor naturale a avansat cu 26% în 2013, în topul celor mai eficiente randamente

Prețul gazelor naturale a avansat cu 26% în 2013, în topul celor mai eficiente randamente

7 ianuarie 2014
Interes general
Bogdan Tudorache

###author###

Investiţiile din zona resurselor și mărfurilor au înregistrat, preponderent, scăderi de randamente în 2014, cu excepţia gazelor naturale din SUA, produse proponderent în urma exploatării gazelor de șist, conform unei analize XTrade Brokers România (XTB).

Gazele naturale care au avut un parcurs spectaculos anul acesta, după o tendință îndelungată de scădere în anii anteriori. Oferta a început să se apropie de cererea aflată în creștere în SUA pe baza tehnologiilor noi care utilizează resurse mai curate pentru energie, a utilizării pe scară largă în transport și a vremii reci în iarnă. Gazele naturale au avansat cu 26,23% și își rezervă poziția de top în segmentul mărfurilor în 2013”, susține Claudiu Cazacu, analist-şef XTB.

Și prețurile în agricultură au scăzut, însă, în general, pe seama ofertei mult peste nivelul cerut de piață, porumbul având cea mai proastă performanță din ultimii ani, și încheind topul (sau deschizându-l pe cel al scăderilor) cu un minus de 39,56% anul trecut.

Aurul și argintul, un an 2013 extrem de slab

Şi aurul și argintul au avut un an ”prost” – deși nu la fel de slab ca porumbul. Scăderea a întrerupt șirul de 12 creșteri anuale consecutive, cel mai lung de după 1920, al metalelor prețioase.

Încrederea în revenirea economiei americane, care pune Fed în poziția de a întrerupe în viitor tipărirea de monedă, alături de închiderea unor poziții mai vechi foarte profitabile și a reducerii cererii de aur pentru investiție au condus la un minus de 28,26% pentru aur și 39,56% pentru argint, cu o volatilitate ridicată,” mai spune Cazacu.

În 2014, aurul va cunoaște fluctuații, dar, în cele din urmă, are șanse să încheie anul în teritoriu pozitiv, din moment ce piețele au integrat în bună parte deciziile actuale ale Fed, în timp ce Japonia și probabil în curând Europa vor urma programe de relaxare monetară agresive, afirmă analistul XTB.

Investiţiile cu un grad de risc mai ridicat au adus randamente de până la 480% în 2013

Un depozit în lei cu scadenţa la 12 luni, plasat la începutul anului 2013 la una dintre băncile de top (după active), ar fi adus, la maturitate, un randament mediu de 5%. Prin comparaţie, investiția diversificată în acțiuni sau unități de fond care să replice evoluția indicelui BET de la București ar fi determinat un câştig de 30,9% anul trecut. Opțiunile de investiţii ”fără risc” au continuat şi în 2013 să genereze randamente mult reduse faţă de cele care implică anumite grade de risc.  Astfel, spiritul întreprinzător al celor care ar fi fost dispuşi să își asume riscuri mai ridicate, în piețele de acțiuni sau cele valutare, ar fi fost recompensat abundent.

Spre exemplu, randamentul titlurilor de stat, instrumente cu risc aproape inexistent, se situa în jurul nivelului de 5,71% în ianuarie, în timp ce indicii bursieri ai pieţelor dezvoltate au adus câştiguri de circa 30%. Astfel, indicele „vedetă” a fost cel din Germania, cu 31,11% plus, urmat de piața din SUA, cu o creştere de 29,6% pentru S&P500.

Performanţele indicilor sunt urmarea revenirii economiei reale și a politicilor monetare, care au ținut banii în zona ieftină, încurajând în 2013 asumarea de riscuri în piețele de capital. Rezultatul a fost cel mai vizibil pe pieţele emergente – între piețele de capital din întreaga lume, Venezuela a dat o lecție de profit, oferind un randament de 296,2% în valori exprimate în USD (și un fabulos 480,48% în moneda locală). Pe locul doi, cu un avans deloc neglijabil, piața din Dubai a lăsat în urmă amintirea crizei și a sărit cu 107,69% în valori transpuse în dolari americani.

Investițiile valutare, riscante dar profitabile

Investiţiile pe piaţa valutară ar fi putut genera, de asemenea, câştiguri semnificative, însă acestea sunt preferate de persoanele cu apetit ridicat pentru risc. Cele mai puternice monede din țări dezvoltate au fost în 2013 coroana daneză și Euro, câștigând 4,33% respectiv 4,25% în fața USD, dar performanțe bune au avut și francul elvețian și lira sterlină (+2,69%, +1,67%).

În secțiunea emergentă, leul românesc se mândrește cu un onorabil loc 2 în fața dolarului, obținut în urma aprecierii de 3,65% în 2013. Leul e depășit de vecinii noștri din sud: leva a crescut cu 4,11% între 1 ianuarie 2013 și 1 ianuarie 2014 față de dolar. De fapt, ambele performanțe se datorează parcursului pozitiv al Euro. În raport cu moneda unică, leva și leul nu mai arată așa de bine: – 0,13% respectiv -0,57%.

Între cele mai slabe valute din liga valutelor cele mai tranzacționate, yenul japonez a pierdut -17,69%, o contraperformanță notabilă, pe seama politicii ultra-relaxate a Băncii Japoniei, care vizează dublarea masei monetare în mai puțin de doi ani. Dolarul australian a fost puternic afectat de încetinirea Chinei și reducerile de dobândă operate de banca centrală, pierzând 14,5%. Dar ”zmeura de aur” revine randului sud-african, care s-a ieftinit cu aproape 20% în raport cu dolarul. O miză excelentă în anul 2013 ar fi fost poziția long pe EURZAR (cumpărare de Euro și vânzare de rand sud-african) – beneficiul fiind de 22,6%, fără efect de levier. Luând în calcul o amplificare conservatoare generată de un efect de levier de 5 la 1 (se întâlnește uzual în cazul monedelor emergente și un efect de 50 la 1) randamentul ar fi fost de 113%.

Un randament spectaculos ar fi adus inovația financiară numită ”bitcoin”, o monedă virtuală susținută de cooperarea unor calculatoare din întreaga lume, pe baza unui algoritm criptografic. În raport cu dolarul american, BTC a devenit de 59,6 ori mai scump, crescând de la 13,51 la 806,01 USD pe ”bursa” principală. Interesul fabulos a fost încurajat de opiniile moderat favorabile din Congresul american în noiembrie 2013 cu privire la această monedă.

De asemenea din categoria investiţiilor „exotice”, între fondurile de hedging la nivel mondial, Kazimir Total Return Fund, din categoria instrumentelor cu venit fix, a reușit un câștig de 986,69%.

”Anul 2014 ar urma să aducă o volatilitate mai ridicată în majoritatea piețelor, odată cu retragerea treptată a stimulului oferit de Rezerva Federală. Euro ar putea pierde în fața dolarului american și monedele emergente ar avea de suferit. Piețele de capital dezvoltate, și cu atât mai mult cele din Europa emergentă, ar putea suferi unde de șoc ale recalibrării apetitului pentru risc. Traderii activi, dispuși la riscuri bine calculate, ar putea avea de câștigat în 2014”, a conchis analistul XTB Claudiu Cazacu.

Autor: Bogdan Tudorache

Activ în presa economică și de afaceri de 26 de ani, Bogdan a absolvit Dreptul, apoi a urmat cursuri intensive de economie și Business English. A avansat până în poziția de redactor-șef încă din 2006 și a asigurat managementul și politica editorială pentru numeroase publicații economice dedicate în special comunității investitorilor străini în România. Din 2003 și până în 2013 a fost activ mai ales în sectorul financiar-bancar. A început colaborarea cu Energynomics în 2013, remarcându-se prin cunoștințe avansate ale piețelor, comunităților de afaceri și un stil editorial matur, atât în limba română, cât și în engleză.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *