Acasă » Interes general » Mediu » Prețul carbonului, eliminat din noul tratat franco-german

Prețul carbonului, eliminat din noul tratat franco-german

22 ianuarie 2019
Interes general
energynomics

Franța și Germania își vor consolida reconcilierea istorică postbelică cu semnarea unui nou tratat Elysée marți (22 ianuarie). Dar proiectul de text, consultat de Euractiv, nu mai menționează prețul carbonului în cadrul noilor inițiative bilaterale.

„Este extrem de regretabil faptul că emisiile de CO2 nu mai sunt menționate în noul tratat”, a declarat Claudia Kemfert, cercetător la Institutul German de Cercetare Economică (DIW), potrivit Euractiv.com.

„Ar fi util ca Franța să continue să susțină această problemă și astfel să permită Germaniei să integreze în continuare tarifarea cu carbon în reglementările sale”, a declarat ea.

Cincizeci și șase de ani după ce Charles De Gaulle și Konrad Adenauer au semnat un tratat de reconciliere postbelic în 1962, Franța și Germania vor încheia un nou „pact de colaborare și integrare” în orașul german Aachen, lângă granițele belgiană și olandeză.

Cu un an în urmă, în cadrul aniversării a 55 de ani a tratatului, Bundestag-ul german și Adunarea națională franceză au publicat o primă versiune a noului tratat Elysée, care menționează noile „inițiative comunitare” privind prețurile carbonului pentru combaterea schimbărilor climatice..

Dar documentul care va fi semnat azi nu mai menționează ideea. În schimb, două paragrafe mai largi abordează chestiuni generale, cum ar fi dezvoltarea durabilă, schimbările climatice, mediul și afacerile economice.

Franța și Germania „se străduiesc să consolideze procesul de implementare a instrumentelor multilaterale privind dezvoltarea durabilă, sănătatea globală și protecția mediului și a climei”, afirmă noul proiect de tratat, referindu-se la Acordul de la Paris și Obiectivele Organizației Națiunilor Unite pentru Dezvoltare Durabilă (SDG).

Cele două țări intenționează să „avanseze tranziția energetică în toate sectoarele relevante” și „să-și dezvolte cooperarea” pentru a „finanța, dezvolta și implementa proiecte comune, în special în infrastructură, energie regenerabilă și eficiență energetică”, conform textului revizuit.

În ansamblu, Franța și Germania se angajează să adopte „măsuri ambițioase pentru combaterea schimbărilor climatice” și „să acționeze în strânsă relație” pentru a formula abordări și politici comune”.

Dar, deși își declară intenția de a „pune în aplicare mecanisme de stimulare pentru transformarea economiilor lor”, ele nu mai menționează stabilirea prețului carbonului ca o soluție pentru a transforma aceste angajamente într-o acțiune concretă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *