Acasă » Electricitate » Piața de energie electrică înainte de decontarea la 15 minute (interviu cu M. Dârzan, CEO Ringhel)

Piața de energie electrică înainte de decontarea la 15 minute (interviu cu M. Dârzan, CEO Ringhel)

3 iulie 2020
Digitalizare
energynomics

De la 1 ianuarie 2021, piața de energie electrică din România va trece la un interval de decontare de 15 minute. Există un ordin al ANRE (63/2020), emis în urma articolului 53 din Regulamentul UE 2195/2017, dar oare câți dintre participanții la piață sunt pregătiți pentru această trecere? Am discutat cu Mihai Dârzan, CEO Ringhel, pentru a afla în ce măsură este piața pregătită pentru această trecere la ceea ce este “normalul” în celelalte piețe europene.

Mihai Dârzan CEO Ringhel

Stimate domnule Mihai Dârzan, înainte de a căuta răspunsuri la aceste întrebări, vă rog să descrieți ce urmează să se întâmple în piață, din ianuarie 2021.

Pe scurt, pentru participanții la piață care nu au sistemele adaptate și automatizate, timpul acordat, respectiv munca dedicată va crește de 4 ori pentru efectuarea calculelor; vor apărea dezechilibre mai mari pentru anumite entități. Așa cum se întâmplă la orice schimbare în piață, sunt companii care vor acționa rapid pentru a beneficia de noile reglementări, consolidându-și business-ul în acest mod. Altele vor fi reticente și vor risca să dezvolte puncte de vulnerabilitate, în detrimentul unor afaceri de viitor.

Cum ar trebui să acționeze și cum trebuie să se pregătească jucătorii din piață la noul context legislativ aplicabil de la începutul anului viitor?Decontarea la 15 minute înseamnă în primul rând un avantaj pentru membrii pieței care dețin sisteme automatizate de calcul, cu ajutorul cărora își pot realiza o prognoză de energie apropiată de realitate și care își pot automatiza cât mai mult fluxurile de business. Trăim în era digitală și trebuie să profităm din plin de asta. Este ineficient să lăsăm oamenii să facă calcule sau procese repetitive în contextul competitivității din piața actuală. Oamenii ar trebui să-și canalizeze efortul pentru dezvoltarea unor noi linii de business care să aducă noi canale de profit, într-un mod sustenabil și eficient.

Deși sintagma “anul viitor” pare că se referă la ceva îndepărtat și poate da impresia că mai este timp suficient, în realitate timpul trece foarte repede. Adaptarea la noul context de piață poate fi consumatoare de timp și de resurse, iar pe unii membri ai pieței îi poate lua prin surprindere, dacă nu acționează din timp. Această pregătire presupune adaptarea sistemelor actuale sau adoptarea/implementarea unor sisteme software care să preia toată munca la care mă refeream mai devreme.

Care este rolul companiei Ringhel în acest context și cum poate ajuta jucătorii din piață să se adapteze ușor?

Rolul nostru, al echipei Ringhel, este să facilităm trecerea și adaptarea ușoară la diverse contexte legislative, oferind soluții software specializate pentru piața de energie și gaze naturale. Specific pentru acest context, adaptăm sistemele noastre și dezvoltăm un modul software dedicat pentru decontarea la 15 minute. Deși pentru România vorbim despre o noutate, în piețele externe acest lucru se face de foarte mult timp și era de așteptat ca și România să adopte acest pas. Ringhel susține de aproape 10 ani jucătorii din piață, oferind platforme software pentru furnizori, traderi, distribuitori, PRE-uri și producătorii de energie.

Sistemele software dezvoltate de Ringhel sunt utilizate pe scară largă în piață și suntem în contact strâns cu jucătorii din piață. Astfel, cunoaștem bine provocările piețelor de energie electrică și gaze naturale prin natural bunelor noastre relații de business cu clienții și partenerii. Utilizarea sistemelor noastre oferă o serie de avantaje, dintre care aș aminti productivitatea crescută, securitatea datelor, interconectarea sistemelor, creșterea gradului de satisfacție a clienților, raportări de business și pentru autorități corecte și în timp util. În câteva cuvinte, vorbim despre siguranța utilizării unui flux de business stabil.

Trecerea la 15 minute este doar începutul digitalizării sectorului de energie din România. Urmează reducerea timpului pentru procesul de schimbare al furnizorului și alte optimizări de procese care să ducă piață din România la un alt nivel, mai apropiat de nivelul piețelor externe. De aceea, digitalizarea industriei energetice nu mai este doar o idee la care să ne gândim pe viitor, ci este prezentul obligatoriu, fără de care un business de energie nu mai poate exista.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *