Acasă » Regenerabile » Eolian » Patronatele acuză situația dezastruoasă în care se găsesc producătorii de energie regenerabilă

Patronatele acuză situația dezastruoasă în care se găsesc producătorii de energie regenerabilă

23 octombrie 2015
Eolian
energynomics

Asociațiile ce reprezintă investitorii în energie regenerabilă din România (RWEA, PATRES, RPIA și ArmHE) au prezentat Ministerului Energiei și ANRE două studii independente care dovedesc situația dezastruoasă în care se află producătorii de energie regenerabilă, anunță un comunicat comun al organizațiilor patronale amintite. Asociațiile au îndreptat discuția către corectarea schemei de suport care să permită menținerea în activitate a unităților de energie pe surse regenerabile.

Cu ajutorul celor două studii “s-a demonstrat din nou că noua metodologie de calculare a cotei E-SRE este opacă, complexă, imprevizibilă și utilizează o formulă tip “circular”, cu elemente discreționare, făcând imposibilă orice elaborare a unui scenariu de piață respectiv a oricărui plan de afaceri coerent”, spun patronatele din energie regenerabilă.

Potrivit analizelor, pierderea netă totală (la nivel consolidat) a industriei eoliene în anul 2014 a atins 2,1 miliarde de lei, s-au înregistrat deprecieri ale valorilor activelor de 1,5 miliarde de lei, iar valoarea capitalului propriu s-a diminuat cu 30% într-un singur an. Companiile anunță și că două parcuri eoliene au intrat în insolvență, o stare care se va răspândi, iar rata de rentabilitate a investiției unui parc eolian a atins în 2014 o valoare de sub 1% și este în continuă scădere.

De asemenea, doar aproximativ 2/3 din certificatele verzi emise în 2014 si 2015 sunt tranzacționate, toate la prețul minim si acest lucru nu a făcut altceva decât să distorsioneze în mod negativ atât piața de energie cât și piața de certificate verzi, indică evaluările realizate de consultanți.

„În acest context tragic pentru o industrie în care s-au investit peste 8 miliarde de Euro considerăm că sunt necesare soluții urgente pentru îmbunătățirea situației producătorilor păstrând în același timp un impact acceptabil asupra consumatorilor. De asemenea, se impune restabilirea mecanismului de sprijin astfel încât să permită vânzarea tuturor Certificatelor Verzi la prețul minim actual, stabilit de lege, pentru a asigura sectorului regenerabilelor o remunerație stabilă și evitarea deteriorării în continuare a situației financiare”, susțin unanim reprezentații celor patru Asociații.

Reprezentații Ministerului Energiei au propus amendarea legii și crearea a unui grup de lucru interministerial, în vederea modificării legii 220/2008 inclusiv prin notificarea ei către Comisia Europeană. Aceasta presupune soluționarea problemei actuale peste 2 ani, din care unul electoral, iar tergiversarea va împinge investitorii către faliment cu efecte deosebit de grave asupra economiei naționale. De altfel, chiar și reprezentanții ANRE au recunoscut ca fără aportul SRE în sistemul energetic național prețul energiei ar urma să crească foarte mult.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *