Acasă » Interes general » Opoziția parlamentară cere sesiune de urgență pentru abrogarea ordonanței 114/2018

Opoziția parlamentară cere sesiune de urgență pentru abrogarea ordonanței 114/2018

25 ianuarie 2019
Interes general
energynomics

UPDATE

Deputatul PSD Florin Iordache, căruia Liviu Dragnea i-a delegat atribuțiile de conducere la Camera Deputaților, a respins cererea opoziției pentru convocarea unei sesiuni extraordinare a Parlamentului a cărei agendă să includă propunerea de respingere a Ordonanței de Urgență a Guvernului 114/2018.

Articolul inițial

Opoziția a strâns 114 semnături de la deputații PNL, USR, PMP și Pro România pentru convocarea unei sesiuni extraordinare a Parlamentului a cărei agendă să includă propunerea de respingere a Ordonanței de Urgență a Guvernului 114/2018, care impune noi taxe în mai multe domenii, inclusiv în domeniul energetic, anunță profit.ro. În urmă cu o săptămână, liderul deputaților PNL Raluca Turcan anunța că principalul partid de opoziție a înregistrat la Parlament o solicitare de convocare a unei sesiune extraordinare pentru respingerea OUG privind măsurile fiscal.

Potrivit regulamentelor, Președintele Camerei Deputaților este obligat să convoace o sesiune extraordinară atunci când cel puțin o treime din numărul deputaților solicită acest lucru. Parlamentul își reia activitatea începând cu 1 februarie, iar opoziția solicită sesiune extraordinară pentru perioada 28-31 ianuarie.

Măsurile introduse prin OUG 114/2018 au fost criticate de toate asociațiile patronale relevante din industria energetică și de un număr important de experți. Schimbările introduse sunt contrare principiilor de bază ale Uniunii Europene, încalcă prevederi ale Tratatului de Aderare a României la Uniunea Europeană, precum și numeroase documente strategice privind energia adoptate de România. Sunt de asemenea încălcate numeroase Directive și regulamente europene, ceea ce face probabilă activarea unor proceduri de infringement la adresa României. Evaluările prezentate public în ultimele săptămâni arată că impactul măsurilor introduse prin OUG 114/2014 vor avea un efect negativ asupra încasărilor la bugetul de stat, inclusiv asupra companiilor energetice controlate de stat, și vor distorsiona masiv funcționarea piețelor de energie. De altfel, deja oficiali guvernamentali au avansat public ideea de a restrânge parțial aria de aplicare a unora dintre măsuri, ceea ce confirmă analizele industriei. În plus, exceptarea unor companii de la aplicarea măsurilor din OUG 114/208 ar constitui în sine o măsură anticoncurențială de natură a expune România unor sancțiuni din partea Comisiei Europene.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *