Operatorii rețelelor de gaze dezvăluie un plan de miliarde de euro pentru infrastructura europeană de hidrogen

0

Un grup de unsprezece companii europene de infrastructură de gaze din nouă state membre ale UE au prezentat un plan de creare a unei rețele de conducte de hidrogen de aproape 23.000 km, până în 2040, care să fie utilizate în paralel cu rețeaua de gaze naturale.

„Coloana vertebrală europeană a hidrogenului” a fost prezentată într-o lucrare dezvoltată de operatorii de sisteme de transport Enagás, Energinet, Fluxys Belgia, Gasunie, GRTgaz, NET4GAS, OGE, ONTRAS, Snam, Swedegas (Nordion Energi), Teréga și compania de consultanță Guidehouse.

Rețeaua propusă va trece prin Germania, Franța, Italia, Spania, Olanda, Belgia, Republica Cehă, Danemarca, Suedia și Elveția, potrivit Euractiv.com. „Vedem coloana vertebrală europeană a hidrogenului ca o piesă critică a puzzle-ului” pentru decarbonizarea energiei, scriu companiile, spunând că „susțin pe deplin Acordul Verde European”.

„Coloana vertebrală” va conecta viitoarele centre de furnizare și cerere de hidrogen în Europa, cum ar fi grupuri industriale, unități de captare și depozitare a carbonului și sit-uri de producție de energie electrică regenerabilă la scală largă, inclusiv parcuri eoliene off-shore în Marea Nordului și centrale solare din sudul a Europei.

Potrivit unei „estimări preliminare” citate în raport, rețeaua propusă ar trebui să poată transporta peste 1.130 TWh din cererea anuală de hidrogen din Europa până în 2040 și să coste între 27 și 64 miliarde de euro.

Share.

Lasă un comentariu