OMV Petrom şi Vodafone au testat cu succes tehnologia NB-IoT pentru comunicaţii cu sondele izolate

0

OMV Petrom a anunţat că împreună cu Vodafone România, au testat cu succes utilizarea tehnologiei standardizate NarrowBand-Internet of Things (NB-IoT) în industria de petrol și gaze. Cele două companii au verificat cu succes tehnologia NB-IoT pe echipamente situate în proximitatea sondelor în producție, în zone izolate, fără acces la internet prin cablu și fără acoperire GSM.

Este o premieră absolută pentru România, atât pentru piața de telecomunicații, cât și pentru industrii relevante pentru economia națională, precum cea de petrol și gaze, care vor avea beneficii extraordinare utilizând această tehnologie, a declarat Valeriu Nistor, Director Enterprise Business Unit, Vodafone România, citat în comunicatul OMV Petrom. „Eficientizarea costurilor, monitorizarea activității și controlul permanent și în timp real, în condiții de deplină securitate, impactul mai mic asupra mediului înconjurător sunt doar câteva dintre aceste beneficii pentru companii. Cu ajutorul NB-IoT, vom putea conecta milioane de dispozitive cu costuri și consum de energie minime”, a precizat el.

La rândul său, Peter Zeilinger, membru al Directoratului OMV Petrom, responsabil pentru activitatea Upstream, a precizat că încă din 2009, compana a demarat proiecte de automatizare și digitalizare a zăcămintelor. Au fost introduse tehnologii de automatizare la 4.200 de sonde, dintr-un total de circa 8.100 de sonde active. „Pentru sondele aflate în zone izolate, unde nu există acoperire GSM, conexiunile de date sunt o provocare. Continuăm automatizarea și digitalizarea sondelor și instalațiilor; până în 2020, peste 70% din sondele noastre vor fi automatizate, cu posibilități de monitorizare la distanță”, a precizat Peter Zeilinger.

Testele au fost efectuate atât în condiții de laborator, cât și pe teren, și au verificat cu succes conectarea echipamentelor specifice industriei de petrol și gaze la centrul de date al OMV Petrom prin intermediul unei rețele de telecomunicații comerciale.

Despre NB-IoT

NB-IoT este o tehnologie radio Low Power Wide Area (LPWA) care va conecta milioane de dispozitive – de la senzori, contoare, mașini, aparate electrocasnice, până la conducte de petrol, gaz și apă – și va extinde semnificativ tipurile existente de soluții IoT. Aceasta are un potențial mare de aplicabilitate pentru conectarea echipamentelor, atât a celor folosite pentru case inteligente, cât și pentru dezvoltarea de noi aplicații utile diferitelor industrii.

NB-IoT este proiectat să conecteze dispozitive aflate în zone greu accesibile pentru tehnologiile radio existente, care necesită un consum redus de energie și a căror conectare presupunea costuri mari până acum. Un aspect important este faptul că NB-IoT oferă companiilor siguranța și protecția necesare, deoarece operează în spectru de frecvență licențiat și oferă aceleași niveluri de securitate ca și 4G. Tehnologia NB-IoT a fost standardizată la nivel global de către 3rd Generation Partnership Project (3GPP) în iunie 2016, iar Vodafone Group a făcut fost primul operator din lume care a lansat soluții NB-IoT în ianuarie 2017, în Spania.

NB-IoT beneficiază de sprijin larg din partea industriei mobile la nivel global, inclusiv în China și America de Nord, din partea a 44 de operatori mobili, 28 de furnizori de echipamente și peste 550 de companii mobile inovatoare în domeniul IoT.

Share.

Lasă un comentariu