Olandezii au decis: Arderea biomasei nu este sustenabilă

0

Olanda ar trebui să elimine treptat utilizarea biomasei pentru producerea de energie electrică cât mai curând posibil, a declarat comitetul consultativ al guvernului olandez într-un raport prezentat la începutul acestei luni.

Biomasa este considerată o resursă „indispensabilă” pentru economia circulară, însă arderea ei nu este sustenabilă.

Acesta este principalul mesaj al raportului emis la 8 iulie de către Consiliul socio-economic (SER), un consiliu independent consultativ al guvernului olandez format din antreprenori, angajați și experți independenți, potrivit Euractiv.com.

În industria chimică, sectorul construcțiilor și agricultură, materialele biologice sunt cruciale pentru trecerea la o economie circulară, scrie Consiliul. Dar biomasa produsă durabil este prea rară pentru a o folosi în continuare pentru producerea de energie termică sau electricitate, pentru care există alte alternative cu emisii reduse de carbon și regenerabile, se arată în raport.

În consecință, miliardele din subvenții destinate instalațiilor de ardere a biomasei ar trebui să fie eliminate treptat, de asemenea, spun consilierii, apelând totuși la măsuri pentru păstrarea „securității investițiilor” atunci când se concepe un plan de eliminare.

Acest lucru înseamnă noi compensații acordate companiilor care nu pot pierde brusc venituri din eliminarea subvențiilor pentru bioenergie.

„În cazul unei eliminări mai rapide decât ar fi putut prevedea în mod rezonabil întreprinderile și angajații, compensarea pentru investiții, consecințele muncii și consecințele sociale este adecvată”, se arată în document.

Decizia se află acum pe masa guvernului olandez, care va folosi sfaturile pentru a construi un „cadru de sustenabilitate” național pentru bio-resurse care vor fi prezentate în decursul anului.

Share.

Lasă un comentariu