Acasă » Termo » Minerit » Oficial European: ajutorul de stat pentru CEH depinde de rentabilizarea companiei

Oficial European: ajutorul de stat pentru CEH depinde de rentabilizarea companiei

17 aprilie 2015
Minerit
energynomics

Avizarea de către Comisia Europeană (CE) a ajutorului de stat pentru Complexul Energetic Hunedoara (CEH) depinde de restructurarea companiei de stat pentru a supraviețui în piața de energie, spune Gert-Jan Koopman, director general adjunct în cadrul Departamentului Ajutor de Stat al CE.

„Cel mai probabil, Comisia va aviza săptămâna viitoare ajutorul de stat de salvare pentru Complexul Hunedoara. Dar acest ajutor este condiţionat de prezentarea unui plan viabil pentru restructurarea companiei. În opinia mea, restructurarea trebuie să fie profundă, pentru ca societatea să poată vinde energie la preţul pieţei”, a spus oficialul European, citat de cotidianul Bursa.

Totodată, el a subliniat că instituția din care face parte monitorizează companiile de stat care primesc constant ajutor de stat, și avertizează că acest ajutor trebuie să le facă din nou competitive; scopul final trebuie să fie reintegrarea în circuitul economic. Ajutorul de stat discutat prevede acordarea a 98 de milioane lei pentru CEH din fonduri obţinute din privatizări pentru achitarea obligației de achiziţie a dreptului de a polua (certificatele de emisii)

Deși există în lucru un plan de restructurare, surse din CEH s-au arătat neîncrezătoare că firma poate fi salvată de la faliment, contrazicând poziția Ministerului de resort, care spune ca poate face firma rentabilă până în 2018. Sursele din companie spun că restructurarea ar fi trebuit să aibă loc în urmă cu doi-trei ani, când circumstanțele din piața de energie erau mai bune și permiteau investiții necesare.

„O problemă deosebită care afectează eficienţa Complexului Hunedoara o reprezintă ponderea ridicată a cheltuielilor cu personalul, care au fost de 40,26% în structura costului de producţie a energiei electrice şi de 65,3% în costul de producţie al cărbunelui. Încă de la fuziunea cu activitatea minieră, în iulie 2013, compania înregistra pierderi totale de 102,1 milioane de lei şi datorii restante de 191,3 milioane de lei”, menționează Ministerul Energiei.

Ministerul mai precizează că societatea trebuie să investească, din surse proprii, 60 de milioane de euro pentru eficientizarea minelor viabile şi încă 300 de milioane de dolari pentru retehnologizarea centralelor electrice. Firma a încheiat anul trecut cu pierderi de peste 350 de milioane de lei şi plăţi restante de circa 370 de milioane de lei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *