Acasă » Interes general » O casă construită de Wienerberger, cu 75% mai eficientă energetic decât casele tradiționale

O casă construită de Wienerberger, cu 75% mai eficientă energetic decât casele tradiționale

9 mai 2016
Interes general
energynomics

Nivelul consumului de energie utilizată de Casa e4 din cărămidă de la Wienerberger reprezintă circa o treime din cel al unei locuinţe tradiţionale, spun reprezentanţii companiei, după monitorizarea consumurilor energetice ale casei inaugurate anul trecut.

„Pentru exterior, sunt măsurate în permanenţă temperatura exterioară, umiditatea relativă, temperatura de rouă, viteza vântului, presiunea atmosferică, iar la interior se măsoară continuu temperatura interioară şi umiditatea relativă a aerului”, au declarat reprezentanții companiei.

Aceștia au mai explicat: „Referitor la consumurile energetice (kWh), măsurăm consumul de energie electrică al pompei de căldură, producţia de energie electrică cu panourile PV, producţia de energie termică din panourile solare. Rezultatele primelor luni de monitorizare ne confirmă, până în acest moment, că nivelul anual de consum al energiei pentru Casa e4 se menţine la nivelul estimat de 38,5 kWh/mp/an, chiar dacă în luna martie din 2016 temperatura exterioară a fost mai scăzută decât media statistică a anilor anteriori. Energia consumată este foarte mică, în comparaţie cu nivelul consumului de energie al unei locuinţe individuale pentru România, care este de 111 kWh/mp/an. Nivelul maxim de consum al energiei înregistrat până în prezent a fost puţin peste 3 kWh/mp/lună”.

Casa e4 din cărămidă de la Wienerberger, concept de locuinţă care presupune un consum de energie aproape de zero, (nZEB – near Zero Energy Buildings), a fost inaugurată în vara anului trecut. Fiind ridicată lângă Bucureşti, în Paradisul Verde din Corbeanca, locuinţa, care înseamnă o investiţie de 216.000 de euro (cu toate taxele incluse), a presupus un cost de aproximativ 665 de euro/mp, la o suprafaţă construită de 325 mp (parter, etaj şi mansardă). Doar 5% din totalul investiţiei reprezintă costul zidăriei.

Conceptul dezvoltat de Wienerberger vine ca răspuns la Directiva 2010/31/EU a Parlamentului European, conform căreia toate casele nou construite în ţările din Uniunea Europeană, începând cu anul 2020, trebuie să aibă un consum de energie aproape de zero, nZEB. Compania şi-a propus să realizeze câteva astfel de case în fiecare an.

Sursa

Bursa Construcțiilor

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *