Noi disponibilizări în Valea Jiului

0

Începând de marți, aproape 500 de mineri au fost disponibilizaţi de la Societatea Naţională de Închideri Mine Valea Jiului, conform programului de închidere a minelor. În următoarele zile, oamenii vor primi plăţi compensatorii în valoare de 32.500 de lei fiecare. Societea de Închideri Mine Valea Jiului adminsitrează minele Petrila, Paroşeni şi Uricani, considerate neviabile.

Disponibilizările au loc conform programului de închidere a SNIMVJ, program avizat şi de Uniunea Europeană, cu un calendar care se întinde până în 2018.

Domokos Laszlo, preşedintele Sindicatului “Huila” Valea Jiului, a precizat că, potrivit contractului colectiv de muncă, cei 489 de disponibilizaţi beneficiază de plăţi compensatorii în sumă brută de 32.500 de lei.

“Disponibilizaţii vor primi ca plată compensatorie suma de 27.300 de lei de persoană, sumă care se va acorda într-o singură tranşă, în data de 15 octombrie. Aceştia vor beneficia şi de ajutor de şomaj, conform legii şomajului”, a spus Domokos. Disponibilizaţii nu vor beneficia de venit de completare, prin urmare nici de vechime.

În urma ieşirilor din sistem, Inspectoratul Teritorial de Muncă va face în perioada următoare controale pentru a verifica dacă au rămas posturi descoperite care, odată rămase libere, ar putea pune în pericol activitatea la cele trei unităţi miniere.

Potrivit conducerii Societăţii Naţionale de Închideri Mine Valea Jiului au rămas posturi deficitare pe activitatea electro-mecanică şi de asemenea câteva posturi de artificieri, însă toate acestea vor fi completate în scurt timp.

 

Sursa
Mediafax

Share.

Lasă un comentariu