Nicolescu: Împrumutul pentru CE Hunedoara este o risipă de bani publici

0

Răzvan Nicolescu, fostul ministru al Energiei, crede că soluţia acordării unui împrumut de 37 de milioane de euro pentru CE Hunedoara constituie o risipă de bani publici, chiar dacă este de apreciat preocuparea autorităţilor pentru găsirea unei soluţii pentru Complex, conform Bursa.

“Se spune că e doar un împrumut. Să fim serioşi! Banii nu vor mai fi returnaţi niciodată la buget. Din păcate, soluţia ştergerii de datorii, coroborată cu privatizarea complexului, a fost abandonată complet. De asemenea, nu se mai aude nimic despre crearea pieţei de alocare de capacitate”.

Fostul ministru susţine că insolvenţa companiei nu mai poate fi evitată mult aşa cum stau lucrurile acum şi că, pentru securizarea funcţionării centralei de la Paroşeni, ar fi fost mai potrivită o analiză privind preluarea, în condiţii de piaţă, a acestui activ de către Hidroelectrica SA, care “pare că nu are ce face cu banii şi vrea să dea sute de milioane de euro dividende la buget”.

“Hidroelectrica ar plăti preţul corect pentru acest activ iar o parte din bani s-ar putea duce în modernizarea minelor care mai sunt viabile. O analiză legată de preluarea de către Hidroelectrica ar putea indentifica şi alte sinergii, de exemplu recrearea parţială a mixului energetic”, a completat Răzvan Nicolescu, menţionând că insolvenţa CEH nu este neapărat o soluţie proastă, dacă procesul este gestionat corect.

Share.

Despre Autor

Bogdan Tudorache

Lasă un comentariu