Nagy-Bege: Consumatorii de gaze au la dispoziţie și oferte cu preţuri mici

0

Consumatori de gaze au la dispoziţie pe comparatorul de preţuri de pe site-ul ANRE foarte multe oferte cu preţuri mult mai mici decât cele trimise de marile companii clienţilor săi, a afirmat, joi, vicepreşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în Energie (ANRE), Zoltan Nagy-Bege, într-o conferinţă de specialitate.

El a explicat de ce consumatorii de gaze plătesc acum mai mult decât anul trecut.

“Anul trecut, când s-a renunţat la preţurile reglementate pentru consumatorii casnici pe piaţa gazelor naturale conjunctura pe piaţă era una favorabilă din punctul de vedere al evoluţiei preţurilor pe pieţele angro. Acest lucru a fost benefic şi pentru preţurile de retail casnic în România, iar pe piaţă au fost oferte foarte avantajoase şi pentru consumatorii casnici s-au putut încheia contracte la preţuri mult sub cele reglementate, în vigoare până la 30 iunie 2020”, a precizat Nagy-Bege, citat de Agerpres.

Acum, preţurile la gaze, atât din Europa, cât şi din România, sunt foarte foarte mari şi creşterea a început din aprilie.

“În martie – începutul lui aprilie se puteau încheia contracte la preţuri în jur de 90 de lei (pe MWh – n.r.), momentan sub 130 este imposibil, preţul este undeva între 130 şi 140 de lei. Deci creşterea este una semnificativă, iar ofertele de preţ care de obicei se dau pe un an ar trebui să includă şi achiziţiile pentru iarna care vine, chiar şi primul semestru din 2020 – nu ar trebui să surprindă pe nimeni că au această creştere a preţurilor”, a completat oficialul ANRE.

“Dacă ne uităm pe piaţa angro, preţurile au început să crească, iar explicaţiile pot fi găsite: faptul că au crescut cotaţiile de CO2, ceea ce scumpeşte şi energia pe cărbune, şi cea pe gaze, şi, în plus, avem deficit de capacităţi de producţie”, a mai spus vicepreşedintele ANRE.

Share.

Lasă un comentariu