Ministerul Mediului vrea să majoreze cu 23% contribuțiile de gospodărire a resurselor de apă

0

Ministerul Mediului vrea să majoreze cu 23% contribuțiile specifice de gospodărire a resurselor de apă încasate de către Administrația Națională “Apele Române” (ANAR), ceea ce ar constitui o lovitură puternică pentru Hidroelectrica, dar și pentru alți mari producători de energie ce consumă cantități semnificative de apă în procesele lor de producție, cum ar fi Nuclearelectrica sau Complexurile Energetice Oltenia și Hunedoara. Toți se plâng de ani buni că și actualul nivel al contribuțiilor, stabilit în 2010, este exagerat, conform profit.ro.

În 2010, contribuțiile pentru hidrocentrale au crescut de peste 4 ori, de la 0,26 la 1,1 lei/mia de metri cubi de apă. Acum, Ministerul Mediului vrea să le majoreze la 1,35 lei/1.000 mc. Pentru termocentrale și pentru centrala nucleară Cernavodă, se are în vedere majorarea contribuției de la 24 la 29,52 lei/1.000 mc.

Ministerul Mediului vrea să majoreze acum contribuțiile după ce ANAR i s-a plâns că nu își mai poate recupera integral costurile cu întreținerea infrastructurii sistemului național de gospodărire a apelor, din cauza creșterii patrimoniului său de active, care implică un volum crescut de cheltuieli de exploatare și întreținere, a creșterii prețurilor la materiale și combustibil, a sporirii costurilor de respectare a legislației UE și a scăderii veniturilor sale.

Share.

Lasă un comentariu