Mina Petrila se închide, minerii au scos la suprafață ultimul vagonet cu cărbune

0

Minerii de la Petrila, județul Hunedoara, au scos, vineri, la suprafață ultimul vagonet cu cărbune, în condițiile în care mina va fi închisă, conform angajamentelor luate de România cu Uniunea Europeană, fiecare luând ca amintire câte un bulgăre de cărbune, informează Mediafax.

”Astăzi (vineri – n.r.) am marcat un eveniment trist atât pentru comunitatea minieră din Valea Jiului, cât și pentru comunitatea locală din Valea Jiului și anume extragerea ultimei tone de cărbune de la Mina Petrila. Este o activitate care s-a încheiat conform deciziei Uniunii Europene și angajamentelor luate cu mult timp în urmă. Am respectat acel plan de închidere și anume extragerea ultimei tone de cărbune a avut loc astăzi, urmând ca activitatea efectiv subterană să se desfășoare până în 31 decembrie, atunci când vor fi închise toate galeriile din subteranul Minei Petrila. Anul 2016 urmează să fie dedicat lucrărilor de ecologizare suprafață”, a spus Aurel Anghel, directorul general al societății însărcine cu închiderii minelor neviabile din Valea Jiului.

Potrivit acestuia, scoaterea la suprafață a vagonetului cu cărbune a fost marcată prin discursuri, cei prezenți mulțumind minerilor care au lucrat de-a lungul timpului la Petrila.

”A fost un eveniment destul de scurt pentru că este un eveniment trist. Am extras și ultimul vagonet cu cărbune care a fost și inscripționat cu textul «Ultima tonă de cărbune. Mina Petrila. 30.10.2015». S-a intonat imnul minerilor în momentul scoaterii la suprafață a acelui vagonet cu cărbune, s-au rostit câteva cuvinte de conducerea minei, de conducerea Companiei Naționale a Huilei, de foști conducători de la Mina Petrila, de domnul viceprimar, în care toată lumea a sintetizat mulțumirea față de cei care au lucrat în Mina Petrila, de curajul și devotamentul de care au dat dovadă în această activitate destul de dură și s-a marcat mai discret această ultimă tonă de cărbune”, a mai afirmat el.

”Toată lumea și toți invitații și-au luat ca o amintire câțiva bulgări de cărbune din acel vagonet pentru ca acel vagonet de cărbune să fie apoi prezent într-o expoziție, fie într-o asociaţie culturală ori a comunității locale”, a mai spus Anghel.

Activitatea de producţie la Mina Petrila a fost oprită, conform unor angajamente internaționale, iar o parte dintre mineri vor fi disponibilizați, restul urmând să fie redistribuiți la minele Uricani și Paroşeni. Cele șapte clădiri ale Minei Petrila sunt în proces de expertiză la Ministerul Culturii pentru a fi declarate monumente istorice.

Guvernul va aloca în acest an un ajutor de stat în valoare de 143,4 milioane de lei (32,3 milioane de euro) pentu închiderea minelor de cărbune necompetitive din cadrul Societăţii Naţionale de Închideri Mine Valea Jiului SA Petroşani. Ajutorul de stat este suportat integral de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Energiei, Întreprinderilor Mici și Mijlocii și Mediului de Afaceri și ea fost aprobat de Comisia Europeană în 2012.

Suma totală va fi defalcată pentru huila energetică livrată de minele în proces de închidere definitivă, care vor primi 93,3 milioane de lei pentru acoperirea pierderilor aferente producţiei curente, respectiv pentru unităţile intrate în proces de închidere definitivă, cărora le vor fi alocate 50,1 milioane de lei pentru suportarea costurilor excepţionale nelegate de producţia curentă, se arată în nota de fundamentare a unui proiect de hotărâre a guvernului.

De asemenea, suma de 25,8 milioane de lei va fi utilizată pentru plăți compensatorii, în timp ce pentru lucrările de închidere a minelor vor fi utilizate 24,3 milioane de lei. Pentru facilități pentru pensionari și reconversia profesională a angajaților nu au fost alocate fonduri.

Share.

Lasă un comentariu