Mihai Priboianu, ABB: Noile tehnologii reduc drastic consumul de energie electrică

0

Motoarele și convertizoarele eficiente au un rol vital pentru reducerea consumului energiei electrice, a spus Mihai Priboianu – Product Manager, ABB România, în cadrul conferinței “Digitalizare și Eficiență energetică – Brașov”, organizate de Energynomics.

”În momentul de față, este estimat că, pentru clădirile comerciale, mai mult de o treime, aproape 40% din consumul de energie electrică este generat de motoare electrice. Dacă vorbim de nivel industrial, mai mult de 70% din consum este generat de motoarele electrice. Noile motoare pe care ABB le pune la dispoziția pieței au o clasă de eficiență de minimum IE3”, a spus Mihai Priboianu.

Noile motoare cu clasă de eficiență cel puțin IE3 și convertizoarele de frecvență pot contribui la reducerea amprentei de carbon; contează însă implicarea factorilor de decizie importanți, precum autoritățile publice cu măsuri care să reglementeze adoptarea pe scară largă a noilor tehnologii. De asemenea, companiile și orașele trebuie să fie conștiente de economiile ce se pot face prin adoptarea acestor tehnologii. În același timp, producătorii precum ABB trebuie să continue îmbunătățirea tehnologiilor care să conducă la o eficiență energetică din ce în ce mai bună, iar organismele implicate în educație care să explice și să promoveze avantajele folosirii noilor tehnologii.

”Salut campaniile de conștientizare, așa cum am văzut că se întâmplă la Brașov. E importantă nu doar conștientizarea populației, ci și din industrie, și din rezidențial, șamd. Conștientizarea este foarte importantă pentru adoptarea acestor tehnologii”, a spus el.

Într-o clădire, sistemele multiple sunt acționate de diverse motoare de dimensiuni medii și mari, care generează circa 67% din consum, în cazul celor medii, și 23% în cazul celor mari. Motoarele ABB sunt eficiente energetic, cu eficiență standard de minimum Premium IE3, în timp ce acum se vorbește deja de standardul IE4 și 5, care se bucură de o deschidere de piață din ce în ce mai mare.

”Un sistem eficient, care folosește un motor eficient și un convertizor, se obține o eficiență de peste 82%. Consumul se reduce cu până la 25%. Tehnologiile noi sunt aici, iar noi, cei de la ABB suntem înscriși în această tendință de a adopta noile tehnologii și suntem gata de a adopta aceste soluții”, a mai spus el.

DESCARCĂ PREZENTAREA LUI MIHAI PRIBOIANU

Totodată, impactul digitalizării și al conectivității sunt primordiale în eficientizarea sistemelor de acționare electrică, cu ajustări în timp real.

Se estimează că peste 300 milioane de sisteme sunt acționate electric în prezent. Dacă s-ar înlocui toate cu noile tehnologii, consumul energetic mondial ar scădea cu 10%. Adoptarea însă implică politici de reglementare ce pot impune adoptarea de tehnologii cu impact major în obținerea eficienței energetice și optimizarea costurilor energiei electrice pentru o amortizare rapidă a investiției în noile tehnologii.

”Beneficiul major al noilor tehnologii este reprezentat de posibilitatea reală de a reduce cu 40% emisiile de gaze cu efect de seră până în 2040, conform Tratatului de la Paris”.

Conferința “Digitalizare și Eficiență energetică – Brașov” a fost organizată de Energynomics, cu sprijinul partenerilor noștri ABB, Eaton România, EnelX România, Kawasaki Gas Turbines Europe, Wiren Energy.

S-au înscris pe platforma MyConnector pentru a participa la dialog peste 200 de persoane.

Share.

Despre Autor

Bogdan Tudorache

Lasă un comentariu