Acasă » Interes general » Digitalizare » Mihai Priboianu, ABB: Eficiența energetică are multiple beneficii, dincolo de economia de resurse

Mihai Priboianu, ABB: Eficiența energetică are multiple beneficii, dincolo de economia de resurse

26 mai 2021
Digitalizare
Gabriel Avăcăriței

ABB pune la dispoziția clienților proprii echipamente care consumă eficient energia, din diverse surse de generare. ”Avem în derulare în acest an campania Energy Efficiency Movement, campanie strâns legată de schimbările din punct de vedere al eficienței energetice, în special prin produsele Motion – și aici vorbesc de Directiva Ecodesign”, a spus Mihai Priboianu, Product Manager, ABB România, în cadrul conferinței „Digitalizare și Eficiență energetică – Cluj-Napoca”, organizate de Energynomics.

Eficiența energetică nu este o temă nou, dar este o soluție, în condițiile în care există presiuni ca să se scadă emisiile de carbon. “O soluție este folosirea convertizoarelor de frecvență împreună cu motoare eficiente din punct de vedere al consumului, produse de ABB, pentru a controla în mod eficient acționările electrice și a crește eficiența consumului de energie”, a susținut Mihai Priboianu.

”E clar că implicațiile sunt de ordin financiar, operațional și legate de protecția mediului. Eficiența energetică aduce mult mai multe beneficii decât simplele economii pe care le implică optimizarea consumului. Se reduc emisiile, se face o distribuție eficientă a energiei, iar impactul macroeconomic este evident: crește productivitatea, angajații au un nivel mult mai mare al siguranței ocupaționale și crește chiar și nivelul de trai. Sunt o serie de studii care extind plaja de beneficii și nu o limitează doar la economiile pure. Ca element de motivație, eficiența energetică înseamnă, pentru un CFO (director financiar), o profitabilitate mai mare, o recuperare a investiției mai mare. Pentru un manager de fabrică, înseamnă o mentenanță care costă mult mai puțin, o intervenție mult mai rapidă, asumată, pe baza unor măsurători. Un manager de achiziții are motivația de a folosi soluții eficiente energetic din punct de vedere al consumului pentru a reduce riscul asociat volatilității prețurilor. În final, angajaț ii pot lucra într-un mediu mai sigur și pot fi motivați la nivel de cultură al organizației”.

Majoritatea costurilor pe durata de viață a motoarelor și convertizoarelor se reflectă în consumul de energie electrică. Prețul de achiziție adițional pentru un motor eficient ABB sau un convertizor de frecvență reprezintă doar un mic procent în comparație cu energia consumată pentru ca echipamentul să funcționeze pe întreaga sa durată de viață. Economiile legate de consumul de energie electrică prin folosirea motoarelor electrice eficiente și a convertizoarelor de frecvență ABB fac ca aceste investiții să se recupereze în 1-3 ani, în unele cazuri speciale ROI (rata de recuperare a investiției) fiind și de ordinul câtorva luni, a mai spus Priboianu.

DESCARCĂ PREZENTAREA LUI MIHAI PRIBOIANU

În plus, de la 1 iulie intră în vigoare noile prevederi ale Directivei Ecodesign, cu noi standarde de performanță și eficiență pentru motoare, IE3.

”Noi, cei de la ABB, am mers mai departe și am dezvoltat deja motoare care au o clasă de eficiență IE 5. Dacă acum Directiva impune IE3, și urmează peste doi ani IE4, noi punem la dispoziție motoare cu eficiență ultra-premium, cu motoare fără magneți permanenți și pierderi cu 40% mai mici decât motoarele din clasa IE3, au un randament mai bun, o durată de viață mult mai mare – temperaturi din bobinaj și rulmenți cu 30% și, respectiv, 15% mai mici. Toate aceste lucruri fac ca fiabilitatea să fie mai crescută, iar durata de viață să fie mai mare”, a adăugat Priboianu.

 width=La nivel global, mai puțin de 20% din motoare sunt alimentate prin convertizoare de frecvență, lăsând astfel descoperit un segment imens de piață.

Conferința „Digitalizare și Eficiență energetică Cluj-Napoca” a fost organizată de Energynomics, cu sprijinul partenerilor noștri ABB, Cargus, Claritech, CREESC, Eaton, Enel X România, EnergoBit, Kawasaki Gas Turbines Europe, Photomate, Renovatio, Simtel, Wiren.

Peste 220 de persoane s-au înscris pe platforma MyConnector pentru a participa la dialog.

Autor: Gabriel Avăcăriței

Jurnalist experimentat atât în mass-media tradiționale, cât și în cele noi, Gabriel este redactorul șef al Energynomics din 2013. Excelentele sale abilități de comunicare, organizare a informației și editare sunt puse la treabă zi de zi, pentru a dezvolta proiectele platformei de comunicare Energynomics: site-ul, revista și evenimentele proprii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *