Manfred Paasch: Doar o piață liberă și funcțională poate stimula investitorii

0

România ar trebui să încurajeze şi să sprijine dezvoltarea unei pieţe interne de energie la nivel european care să fie competitivă, integrată şi lichidă, asigurând mecanisme eficiente de stabilire a preţurilor şi o securitate crescută a aprovizionării, la cel mai mic cost posibil, susține Manfred Paasch, CEO E.ON România, într-un interviu exclusiv acordat energynomics.ro.

”Vedem deja primele efecte în ceea ce privește liberalizarea pieței de gaze, respectiv o intensificare a competiției între furnizorii prezenți pe piață, dar și intrarea unor noi jucători, iar ca efect avem oferte mai atractive.

De exemplu, noi am lansat recent E.ON Promo Gas, un pachet digital care poate fi contractat exclusiv online, ce pune la dispoziția clienților casnici gaze naturale la un preț redus cu până la aproximativ 10% comparativ cu cel din oferta reglementată.

Credem că pe viitor vor avea câștig de cauză serviciile și soluțiile de calitate care aduc plus-valoare, care sunt gândite să satisfacă nevoile specifice ale clienților, nevoi care devin tot mai complexe. Prețul gazului natural este important, desigur, dar calitatea și sustenabilitatea serviciilor și soluțiilor vor prima”, a spus Paasch.

”Provocarea noastră, în contextul liberalizării dar și al transformărilor prin care trece domeniul energiei, este de a face trecerea de la statutul de furnizor tradițional de energie și gaze naturale la calitatea de partener care oferă soluții și servicii moderne, inovatoare, pliate pe specificul și nevoile clienților din toate categoriile.

Așadar, strategia noastră este să oferim clienților un portofoliu cât mai variat de produse, care să asigure nu doar un preț competitiv, ci și economii prin reducerea consumului, împreună cu servicii de utilizare în siguranță a instalațiilor de gaze naturale. Scopul nostru este să îmbunătățim viața oamenilor pentru un viitor mai sustenabil iar produsele și soluțiile E.ON sunt menite să contribuie la reducerea emisiilor de carbon”, a adăugat el.

”România ar trebui să încurajeze şi să sprijine dezvoltarea unei pieţe interne de energie la nivel european care să fie competitivă, integrată şi lichidă, asigurând mecanisme eficiente de stabilire a preţurilor şi o securitate crescută a aprovizionării, la cel mai mic cost posibil. Dacă România urmăreşte în mod activ integrarea în piaţa europeană, și-ar putea securiza, de asemenea, trasee de import/export și să se clarifice legislația în domeniul explorării zăcămintelor de gaze naturale.

După liberalizarea pieţei de la 1 iulie 2020 și implementarea programului de Gas Release (GRP) prin care producătorii sunt obligați să oferteze 40% din producția anuală, piața internă a devenit mai lichidă, acesta fiind un prim pas în definirea pieței românești ca un Hub important în piața europeană având în vedere faptul că România este al doilea producător de gaze naturale din UE.

Următorii pași trebuie să includă mecanisme și canale de piață care să transforme piața de gaz românească dintr-o piață dominată de un număr redus de jucători într-o piață activă, competitivă și corelată cu Hub-rile UE (Baumgarten din Austria și Dutch TTF Gas Hub din Olanda)”, a mai spus șeful E.ON România, în cadrul unui interviu ce va fi disponibil integral în cadrul revistei energynomics.ro.

Share.

Despre Autor

Bogdan Tudorache

Lasă un comentariu