Acasă » Petrol și Gaze » Mai puţin de 5% din consumatorii casnici de gaze sunt informaţi cu privire la liberalizarea pieţei

Mai puţin de 5% din consumatorii casnici de gaze sunt informaţi cu privire la liberalizarea pieţei

26 februarie 2020
Consumatori
Energynomics

Mai puţin de 5% din consumatorii casnici de gaze sunt instruiţi şi capabili să îşi negocieze contractele, astfel încât să obţină preţuri mai bune pentru gazele naturale consumate, se arată într-un studiu realizat de Asociaţia Energia Inteligentă.

Clienţii industriali şi consumatorii casnici instruiţi vor fi principalii perdanţi dacă liberalizarea pieţei gazelor naturale se va amâna, în contextul în care ordonanţa 1/2020 nu va mai intra în vigoare, aşa cum se prefigurează în prezent, potrivit unui comunicat remis Agerpres.

În acelaşi timp, câştigători ar fi unii furnizori şi importatorii de gaze naturale.

Recent, Curtea Constituţională a admis că Ordonanţa 1/2020 de modificare a OUG 114/2018 este neconstituţională, asta după ce OUG 1 fusese deja respinsă în data de 10 februarie 2020 în Senatul României. Ordonanţa ar urma să fie dezbătută în Camera Deputaţilor, care este cameră decizională, iar dacă va fi din nou respinsă, vor fi reaplicate prevederile OUG 114/2018.

„Dacă Ordonanţa 1/2020 nu va mai fi în vigoare, principalii perdanţi vor fi clienţii industriali, care vor fi obligaţi să plătească din nou preţuri mai mari decât producătorii de mărfuri similare din alte ţări, riscând astfel pierderea unor pieţe de desfacere şi chiar importante probleme financiare. De asemenea, perdanţi vor fi şi clienţii casnici instruiţi, care ar putea să obţină preţuri mai bune prin liberalizare”, a declarat Dumitru Chisăliţă, preşedintele Asociaţiei Energia Inteligentă, citat în comunicat.

Potrivit datelor obţinute în cadrul Proiectului „Preţ Corect La Gaze”, Asociaţia Energia Inteligentă estimează că în acest moment sub 5% dintre clienţii casnici sunt instruiţi şi capabili să îşi negocieze contractele şi să obţină preţuri mai bune pentru gazele naturale consumate.

Autor: Energynomics

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *