Kurt Weber, H&P: Aparatul administrativ nu este pregătit să acceseze 80 de miliarde de euro în fonduri europene

0

România are posibilitatea de a accesa fonduri europene în cuantumuri fără precedent, în perioada următoare, iar aceste fonduri pot fi folosite la dezvoltarea orașelor, pentru a le face mai inteligente, mai verzi, mai eficiente energetic, mai digitale, a susținut Kurt Weber, Managing Director, Horvath & Partner, în cadrul conferinței “Orașe inteligente – clădiri eficiente, infrastructură verde, digitalizare”, organizate de Energynomics.

”Green Deal este o paradigmă care definește ce fel de proiecte pot fi finanțate. În orașe, pe lângă proiectele de apă, canal, energie – la care se lucrează de ani de zile, este nevoie de infrastructură de transport, spitale, etc. Mai sunt însă alți trei vectori, direcții esențiale care se încadrează în Acordul Ecologic European: decarbonarea, creșterea eficienței energetice și folosirea energiei regenerabile”, a spus Kurt Weber.

Accesarea fondurilor este, însă, de așteptat să ne pună unele probleme. ”Pentru a atrage integral cele 80 de miliarde de euro puse la dispoziția României, înseamnă să mărești de trei-patru ori capacitatea de accesare, înseamnă de patru ori mai mult decât am accesat până în momentul de față. În opinia mea, marea parte a municipiilor, a comunităților urbane, nu sunt, încă, pregătite, cu oamenii și competențele necesare pentru de a genera proiecte și cereri de finanțare. Multora le lipsesc strategia, direcțiile clare în baza cărora ar putea obține finanțare. Asta e realitatea; sper că primarii și consiliile județene au înțeles că bani există, dar este nevoie de idei, de proiecte bine făcute și de oameni, într-un cuvânt, este nevoie de capacitate administrativă de a le accesa”, a spus Kurt Weber.

DESCARCĂ PREZENTAREA LUI KURT WEBER

Domeniile finanțabile includ zona de termoficare – acum un segment destul de rudimentar, clădirile inteligente cu emisii zero, transportul ecologic și multe alte soluții care trebuie integrate cu alte servicii digitale. ”Dacă elaborăm proiecte, acestea trebuie să fie sustenabile pe termen lung”.

Conferința “Orașe inteligente – clădiri eficiente, infrastructură verde, digitalizare” a fost organizată de Energynomics, cu sprijinul partenerilor noștri ABB, ACE Industrial Software, Bjorn Heizung, Claritech, Eaton, EnergoBit, Horvath & Partners, SAS România & Moldova, Wiren.

S-au înscris pe platforma MyConnector pentru a participa la dialog peste 240 de persoane.

Share.

Despre Autor

Bogdan Tudorache

Lasă un comentariu