Jucătorii privați sunt tot mai implicați în revoluția energiei verzi

0

Mai mult de 2,3 miliarde de dolari din investițiile anuale în sectorul energetic sunt necesare pentru a face față condițiilor “dezvoltării durabile” care vor contribui la evitarea schimbărilor climatice catastrofale, potrivit Agenției Internaționale pentru Energie.

Acest angajament anual trebuie să crească din nou până la o medie de peste 3,2 miliarde de dolari între 2025 și 2040, cu o mare parte din fonduri direcționate către surse regenerabile de energie și eficiență energetică, pentru a obține cel mai bun scenariu menționat în cel mai recent raport energetic al IEA, conform Financial Times.

Comentând raportul lansat de AIE luna aceasta, Fatih Birol, directorul executiv al IEA, a declarat: “Șaptezeci la sută din investițiile globale în domeniul energiei vor fi administrate de guverne și, astfel, mesajul este clar – destinul energetic al lumii e bazat pe decizii guvernamentale”.

Cu toate acestea, în această plajă de cheltuieli, o mare parte din investiții vor fi bani privați atrași cu garanții totale sau parțiale din partea guvernelor. Între timp, peste un sfert din totalul investițiilor în energie din deceniile următoare este de așteptat să vină de la companii private, conform prețurilor stabilite pe piețele competitive.

Cheltuielile globale de energie de anul trecut, de circa 1,8 miliarde de dolari, atât publice, cât și private, au coborât sub ținta anuală a cheltuielilor trasată de AIE pentru garantarea aprovizionării cu energie și  îndeplinirea obiectivelor legate de schimbările climatice.

Share.

Lasă un comentariu