IRENA: Regenerabile au crescut cu 5% la 10,3 milioane de angajați în 2017

0

Industria energiei regenerabile a creat peste 500.000 de noi locuri de muncă la nivel global în 2017, o creștere de 5,3% față de 2016, potrivit ultimelor date publicate de Agenția Internațională pentru Energii Regenerabile (IRENA).

Numărul total de persoane angajate în acest sector (inclusiv hidrocentralele mari) se ridică acum la 10,3 milioane la nivel global, depășind cifra de 10 milioane, pentru prima dată.

China, Brazilia, SUA, India, Germania și Japonia rămân cei mai mari angajatori ai energiei regenerabile din lume, reprezentând peste 70% din totalul locurilor de muncă din industrie la nivel global.

Deși un număr tot mai mare de țări câștigă de pe urma beneficiilor socio-economice ale energiilor regenerabile, cea mai mare parte a producției are loc în relativ puține țări, iar piețele interne variază enorm. Șasezeci la sută din toate locurile de muncă din domeniul energiei regenerabile sunt în Asia.

“Energia regenerabilă a devenit un pilon al creșterii economice cu emisii scăzute de dioxid de carbon pentru guvernele din întreaga lume, fapt reflectat de numărul tot mai mare de locuri de muncă create în acest sector”, a declarat Adnan Z. Amin, director general al IRENA.

“Datele subliniază, de asemenea, o imagine din ce în ce mai regionalizată, subliniind că, în țările în care există politici atractive, beneficiile economice, sociale și de mediu ale energiei regenerabile sunt cele mai evidente”, a spus Amin.

“În mod fundamental, aceste date susțin analiza noastră conform căreia decarbonizarea sistemului energetic global poate spori economia globală și poate crea până la 28 de milioane de locuri de muncă în acest sector, până în 2050”.

Segmentul fotovoltaic

Industria fotovoltaică rămâne cel mai mare angajator din toate tehnologiile regenerabile, reprezentând aproape 3,4 milioane de locuri de muncă, în creștere cu aproape nouă procente din 2016, după o creștere –record a capacităților noi cu 94 GW în 2017, potrivit impact4all.org.

Se estimează că China are două treimi din locurile de muncă pentru fotovoltaice – echivalentul a 2,2 milioane – ceea ce reprezintă o creștere de 13% față de anul precedent.

În ciuda unei scăderi ușoare în Japonia și SUA, cele două țări au urmat China, fiind cele mai mari piețe de ocupare a forței de muncă din Europa. India și Bangladesh completează topul primelor cinci, care reprezintă aproximativ 90% din locurile de muncă globale în domeniul energiei solare.

Segmentul eolian

Locurile de muncă din industria eoliană s-au redus ușor anul trecut, la 1,15 milioane în întreaga lume. În timp ce locurile de muncă din eolian se regăsesc într-un număr relativ mic de țări, gradul de concentrare este mai mic decât în sectorul fotovoltaic.

China deține 44% din ocuparea forței de muncă la nivel mondial, urmată de Europa și America de Nord cu 30% și, respectiv, 10%. Jumătate din primele zece țări cu cea mai mare capacitate instalată de energie eoliană din lume sunt europene.

Share.

Lasă un comentariu