Instanța respinge insolvența CE Hunedoara; statul poate face schimb de active cu datorii

3

Bogdan Tudorache

În urma adoptării de către Deputați a legii schimbului de active contra datorii (debt-to-equity swap) pentru companiile producătoare de termie și energie din cărbune, instanța a respins cererea prin care CE Hunedoara își cerea insolvența. Astfel, debitorii își pot exercita dreptul de executare, iar, prioritar la masa credală, statul poate trece în contul său principalele active, stingând datoriile companiei către buget.

Cererea de insolvenţă depusă la Tribunalul Hunedoara de către administraţia Complexului Energetic Hunedoara (CEH) a fost respinsă joi de instanţa de judecată, la fel şi solicitarea prin care compania cerea suspendarea provizorie a procedurilor de executare silită individuală. Hotărârea instanţei de judecată poate fi atacată în termen de 7 zile de la comunicare.

Într-un alt dosar, în care mai mulţi creditori cereau insolvenţa CEH, instanţa a decis soluţionarea cererilor la un nou termen care a fost fixat pe 14 noiembrie.

Fără să comenteze decizia instanţei, Sindicatul “Solidaritatea Hunedoara”, de la termocentrala Mintia, parte a CEH, şi-a manifestat îngrijorarea faţă de faptul că societatea nu poate intra în insolvenţă, iar conturile acesteia pot fi executate de creditori. “Toate încasările se vor duce la creditori, iar plata furnizorilor şi a viitoarelor salarii va deveni o problemă. Insolvenţa este necesară pentru că, automat, se oprea executarea conturilor. Fără plata transportului cărbunelui la CFR şi fără gaz, în calitate de furnizori, există riscul opririi termocentralelor”, a apreciat preşedintele Sindicatului “Solidaritatea Hunedoara”, Cristian Iştoc, citat de Agerpres.

Camera Deputaţilor a aprobat, marţi, ordonanța prin care se prevede stingerea unor obligaţii fiscale şi bugetare ale operatorilor economici care asigură furnizarea de energie electrică și termică în sistem centralizat, inclusiv a companiilor producătoare pe bază de cărbune. Legea vizează în principal CE Hunedoara, însă poate fi extinsă și la alte companii.

Share.

3 Comments

  1. Joaca cu energia, intre insolventa,faliment,societati comerciale s.a Se pare ca justitia va face pana la urma strategia energetica.Adevarul e ca daca specialistii din ME se chinuie de 13 sa nasca o strategie ,cineva trebuie sa o faca.Cand nu stiu intreb-cum va fi pus in aplicare actul normativ privind stergerea unor obligatii fiscale la societatile aflate in insolventa/faliment ?

  2. adriana uite continuarea:
    1-Activitatea COS Târgoviște va fi preluată de polonezii de la Laminorul Danube. Ce se întâmplă cu angajații https://www.gazetadambovitei.ro/ecomonie/activitatea-cos-targoviste-va-fi-preluata-de-polonezii-de-la-laminorul-danube-ce-se-intampla-cu-angajatii/
    2–Dosarul Mechel – COS Târgoviște : Cum a ajuns MAFIA RUSEASCĂ să ÎNGENUNCHEZE Siderurgia Românească https://opiniatransilvana.ro/dosarul-mechel-cos-targoviste-cum-a-ajuns-mafia-ruseasca-sa-ingenuncheze-siderurgia-romaneasca/
    3- Cum au reactionat polonezii cand Sunningwell a preluat ISD HUTA Częstochowa – VREM UN INVESTITOR nu un LICHIDATOR- scria pe un banner-https://www.youtube.com/watch?v=bx4sqHXlxW4

Lasă un comentariu