Încă o săptămână de discuții pe Legea Offshore – Politicienii reiau calculele privind fiscalizarea

0

Președintele Camerei Deputaților, președintele PSD Liviu Dragnea, a declarat sâmbătă că “s-a ajuns la un consens” în ceea ce privește Legea Offshore, în sensul în care liderii grupurilor din Parlament ar trebui să se uite “mai atent” pe cifre. Un nou vot ar putea fi programat cel mai devreme săptămâna viitoare. Între timp, șeful principalului partener de guvernare, ALDE, a lansat ideea împărțirii pe jumătate a profiturilor, între stat și companiile petroliere.

Potrivit lui Călin Popescu Tăriceanu, o înțelegere “echilibrată și echitabilă” ar însemna “să asigurăm pentru stat 50% profit și 50% către investitori”. La rândul său, deputatul Andrei Gerea, vicepreședinte ALDE, fost ministru al Energiei, a declarat pentru ziarul BURSA: “Dorim să avem mai multe informații, mai multe date și cifre, atât de la ministerele implicate și de la Agenția Națională a Resurselor Minerale, cât și de la potențialii investitori din perimetrele offshore”.

Cu câteva zile mai înainte, președintele PSD preciza că ministrul de Finanțe a transmis, probabil către comisia de Industrii din Camera Deputaților, o evaluare a impactului economic pe care l-ar avea legea offshore. Nu este limpede la care formă a proiectului legislativ s-a referit Liviu Dragnea.

Declarațiile publice rămân lipsite de claritate, în condițiile în care procentele avansate se referă la baze de impozitare diferite (profit sau venituri). În plus, nu este luată în considerare povara fiscală totală aplicată companiilor de petrol și gaze și este ignorat cu insistență specificul României, de la datele geologice, la climatul legislativ, fiscal, politic și economic impredictibil.

În urmă cu o săptămână, Camera Deputaților a decis retrimiterea la comisii a raportului la Legea Offshore, modificată drastic față de forma adoptată anterior de Senat.

Share.

Lasă un comentariu