Guvernul german planifică o expansiune a regenerabilelor, pentru a atinge obiectivul pentru 2030

0

O nouă propunere de reformă a guvernului german include implementarea mai rapidă a mai multor instalații regenerabile care întâmpină mai puține probleme la instalare și care sunt capabile să facă profit rapid fără sprijinul guvernului. Germania dorește să-și crească cota sa actuală, de aproximativ 50% energie regenerabilă, la 65% până în 2030 – o țintă despre care unii spun că este deja perimată, dacă se ia în calcul cu adevărat neutralitatea gazelor cu efect de seră pentru 2050.

Germania își va crește capacitatea de energie regenerabilă adăugată anual și obiectivul pentru 2030 pentru a se asigura că se află pe drumul cel bun înspre neutralitatea gazelor cu efect de seră până la mijlocul secolului, se arată în proiectul de reformă a Legii energiei regenerabile (EEG). Documentul, consultat de Clean Energy Wire, oferă, deasemenea, noi opțiuni de finanțare pentru unitățile solare fotovoltaice vechi, care altfel ar putea înceta să funcționeze după epuizarea finanțării lor, valabilă pentru 20 de ani. Asociațiile industriale au avertizat că actuala cale de creștere a surselor regenerabile de energie nu este aliniată creșterii consumului de energie viitor și țintei climatice mai dure a UE.

Legislația germană privind sursele regenerabile de energie, care a intrat în vigoare în urmă cu 20 de ani, este responsabilă pentru creșterea semnificativă a eolianului, a energiei solare și a biogazului prin garantarea unor tarife generoase de feed-in. Cu toate acestea, expansiunea surselor regenerabile de energie în Germania a încetinit și – începând cu 2021 și pe parcursul decadei – multe dintre turbinele eoliene de pionierat ale țării, instalații fotovoltaice și centrale pe biogaz vor înceta să mai primească tarife de feed-in, ceea ce înseamnă că mai mulți GW în capacitate regenerabilă pot ieși din uz dacă nu va fi identificat un nou model de afaceri.

Această pierdere potențială a capacității de energie regenerabilă vine într-un moment decisiv pentru tranziția energetică a Germaniei, întrucât țara intenționează să crească ponderea surselor regenerabile de energie în consum pentru a-și atinge obiectivele de reducere a emisiilor și pentru a crește treptat utilizarea energiei electrice în toate sectoarele. În prezent, cabinetul federal vrea să adopte o reformă EEG majoră pe 23 septembrie, conform planului consultat de Clean Energy Wire.

Share.

Lasă un comentariu