Acasă » Termo » Greenpeace: România va trebui să renunţe la cărbune după 2025

Greenpeace: România va trebui să renunţe la cărbune după 2025

2 martie 2021
Cogenerare
Energynomics

România va trebui să renunţe la utilizarea cărbunelui pentru producerea de energie după anul 2025, în condiţiile în care este destul de probabil ca autorităţile de la Bruxelles să nu aprobe planul de restructurare a Complexului Energetic Oltenia la timp pentru plata fără penalităţi a certificatelor de emisii, potrivit unui comunicat al organizaţiei de mediu Greenpeace. Pe 5 februarie, Comisia Europeană a anunţat deschiderea unei investigaţii aprofundate a ajutorului de stat pentru restructurarea Complexului Energetic Oltenia (CEO).

„Nu e o veste bună, deşi autorităţile responsabile (Ministerul Energiei, Consiliul Concurenţei) şi compania au încercat să micşoreze importanţa investigaţiei europene, clasificând-o drept o etapă normală a procesului de analiză. În realitate, autorităţile adoptă faţa impasibilă a unui jucător de poker care e forţat să renunţe la o carte pentru a rămâne în joc. Aşa cum a anunţat recent vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, pe această carte la care se renunţă scrie cărbune”, arată Greenpeace, conform Agerpres.

Potrivit organizaţiei de mediu, lansarea unei analize amănunţite a unui ajutor de stat semnalează faptul că există dubii serioase din partea Comisiei asupra compatibilităţii dintre ajutorul de stat şi piaţa internă. Pentru ca ajutorul de stat să fie aprobat, autorităţile române trebuie să aducă modificări substanţiale planului depus iniţial (ipoteza cea mai plauzibilă) sau, alternativ, şi puţin probabil, să aducă contraargumente solide pentru a răspunde obiecţiilor Comisiei Europene.

În caz contrar, Comisia va interzice implementarea planului de restructurare propus de CEO, calificându-l drept ajutor de stat incompatibil.

Consecinţele pentru CEO pot fi dezastruoase, din păcate cu repercusiuni pentru întregul judeţ Gorj. Aproximativ 36.000 de oameni şi familiile lor au un loc de muncă legat, direct sau indirect, de activitatea companiei.

„Declaraţiile liniştitoare făcute de oficialii români nu sunt tocmai exacte: marea majoritate a cazurilor de ajutor de stat sunt, de fapt, închise fără obiecţii în două luni. Totuşi, pentru cazurile ce prezintă o complexitate mare, investigaţia aprofundată este procedura abordată. Comisia Europeană va publica, cel mai probabil în următoarele săptămâni, decizia şi motivaţia de începere a investigaţiei, urmând apoi perioada de 30 de zile în care toate părţile interesate pot depune comentarii”, arată Greenpeace.

Autor: Energynomics

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *