Giles Dickson, Wind Europe: România nu are un mecanism de licitaţie pentru noi parcuri eoliene

0

România are potenţial pe partea de energie eoliană, dar nu are nici un mecanism de licitaţie pentru noi parcuri eoliene, susține Giles Dickson, Chief Executive Officer, Wind Europe. Aproape orice ţară din Europa organizează licitaţii pentru a sprijini dezvoltarea de noi parcuri eoliene, a spus el, conform zf.ro.

El a adăugat că anul trecut, aproximativ 12% din totalul energiei electrice consumate la nivel de ţară a fost generată de parcurile eoliene.

„Nu mai avem subvenţii. În schimb, avem mecanisme de stabilizare a veniturilor şi cea mai bună formă de mecanism de stabilizare a veniturilor este contractul pentru diferenţă…este destul de ieftin pentru guverne, deoarece, guvernele plătesc uneori atunci când preţurile de piaţă ale energiei electrice sunt scăzute. Dar, de asemenea, banii aceştia sunt rambursaţi de parcurile eoliene atunci când preţul de piaţă al energiei electrice este mai mare decât preţul de licitaţie câştigător. Este ieftin pentru guverne. De asemenea, este foarte ieftin pentru consumatori, deoarece cei care construiesc un parc eolian pot ridica bani de la bănci pentru a sprijini investiţiile. Asta înseamnă că costurile de finanţare sunt relativ mici”, a spus el.

„Există un mare potenţial în Marea Neagră şi este foarte bine că există un proiect de legislaţie acum care face parte din planurile de recuperare şi rezilienţă ale parlamentului din România. Şi vă încurajăm să luaţi în considerare acest lucru. Banii europeni pot fi folosiţi şi pentru finanţarea studiilor de fezabilitate şi de pre-fezabilitate care trebuie efectuate pentru parcurile eoliene offshore”.

Share.

Lasă un comentariu