Ghiţă, Nuclearelectrica: Liberalizarea deplină a pieței de energie electrică este vitală pentru facilitarea construcției de noi capacități

0

Există o conexiune clară între liberalizarea prețului la energie și realizarea investițiilor în domeniul energetic, în mod planificat, previzibil și pe baza unor strategii coerente, susține Cosmin Ghiță, director general al Nuclearelectrica.

”Vedem foarte clar acum că, din cauza situației generate de Covid 19, prețul la energie a scăzut pe fondul scăderii consumului. Mi-ar displăcea să văd în semestrul II 2020, pe fondul unei piețe încă reglementate, diferențe mici între prețul forward și cel reglementat. Există un Regulament al Comisiei Europene, 943/2019, care spune foarte clar la art 3 care sunt principiile după care trebuie să funcționeze o piață de energie electrică. Există, în baza acestui regulament, o componentă legală de care trebuie să ținem cont, pe care nu o putem ignora. Din punct de vedere legal, SNN a avut deja câștig de cauză în instanță în această speță. Liberalizarea vine cu undă verde a predictibilităţii la investiții, care pe termen scurt înseamnă crearea de locuri de muncă, iar pe termen lung înseamnă un sistem energetic național robust, cu tehnologii moderne de producție ceea ce se traduce în costuri scăzute la energie pentru populație și atingerea țintelor de mediu”, a spus Ghiță, conform financialintelligence.ro.

”La polul opus, reglementarea a avut un impact negativ în piață, afectând în primul rând competitivitatea, principiile corecte de funcționare a unei piețe de energie… Nicio plafonare nu este bună, dacă prețurile cresc înseamnă că este nevoie de investiții în capacități noi. Atâta timp cât prețurile sunt plafonate, pierdem un etalon după care să ne ghidăm”.

Share.

Lasă un comentariu