Germania va sprijini Nord Stream 2, în pofida tensiunilor din Ucraina

0

Germania nu-și va retrage sprijinul său politic pentru gazoductul Nord Stream 2, a declarat ministrul de externe luni (3 decembrie), după ce unii parlamentari au sugerat boicotarea proiectului ca sancțiune la adresa Moscovei pentru confiscarea navelor ucrainene și a echipajelor acestora.

Rusia se opune apelurilor internaționale pentru eliberarea celor trei nave ucrainene confiscate luna trecută în strâmtoarea Kerci, care controlează accesul la Marea Azov, în apropierea regiunii Crimeea, potrivit Euractiv.com.

Moscova acuză cei 24 de marinari că au intrat ilegal în apele rusești, încercând să treacă prin strâmtoare. Kievul spune că marinarii nu au acționat greșit, iar navele sale au dreptul să treacă prin strâmtoare, pentru a putea ajunge în porturile ucrainene de la Marea Azov.

Câțiva parlamentari germani au legat scandalul de sprijinul acordat Nord Stream 2, o conductă de 11 miliarde de dolari din Rusia către Germania, prin Marea Baltică.

Însă ministrul de externe Heiko Maas, membru al social-democraților, parteneri ai coaliției cancelarului Angela Merkel, a declarat reporterilor că proiectul va continua chiar dacă firmele germane vor renunța la el.

Faptul că a rămas parte a proiectului a conferit Germaniei o influență politică, inclusiv asupra politicii energetice ruse față de Ucraina, a spus Maas.

“Tot ar fi construit, însă nu ar exista cineva care să pledeze pentru un tranzit alternativ prin Ucraina. De aceea considerăm că este important să rămânem angajați politic”.

Proiectul are ca scop dublarea capacității conductei existente Nord Stream 1 de anul viitor, ocolind rutele tradiționale din Ucraina.

Germania a insistat că Ucraina ar trebui să continue să joace un rol în proiect – și să primească venituri – pentru a permite transferurile de gaze pe teritoriul său. Merkel a obținut un angajament din partea președintelui rus Vladimir Putin în această privință în august, a spus Maas.

Gazprom este acționar unic al Nord Stream 2, împărțind jumătate din costul construcției. Partenerii săi occidentali sunt Uniper și Wintershall din Germania, grupul anglo-olandez Royal Dutch Shell, Engie din Franța și OMV din Austria.

Statele Unite, care, deasemenea, vor să exporte gaze către Europa, susțin că proiectul va dăuna intereselor economice ale Ucrainei și va lăsa Germania dependentă de Rusia timp de decenii.

Share.

Lasă un comentariu