Acasă » Regenerabile » Biomasă » Germania renunță la energia nucleară și cărbune în favoarea regenerabilelor

Germania renunță la energia nucleară și cărbune în favoarea regenerabilelor

7 octombrie 2014
Biomasă
Bogdan Tudorache

###author###

Berlin. Germania a decis să elimine o mare parte din sursele clasice de generare a energiei electrice – dacă nu chiar 100% – până în anul 2050. Un prim pas ar fi renunțarea la energia nucleară, mișcare pentru care anunță o țintă ambițioasă: 2022. ”Există mai multe motive pentru care am decis să renunțăm la energia nucleară. Am creat Energiewende, politica de trecere la energia verde, pentru a scăpa de pericolele și noxele legate de energia clasică. Cred că vom reuși să avem o energie 100% regenerabilă mai devreme, în 2035”, spune Andreas Kraemer, director al Institutului Ecologic german.

Chiar dacă unii experți sunt reticenți când vine vorba de trecerea în proporție de 100% la energia verde, toți sunt de părere că Germania va reuși în maximum 20 de ani să atingă un mix energetic bazat într-o proporție covârșitoare pe regenerabile.

”Ținta noastră este să atingem cel puțin 80% din consumul de energie asigurat din surse regenrabile până în 2050. Azi avem 25,4%. Eficiența energetică trebuie să crească de asemenea la 50%, azi avem doar 3,3% (față de 1990 – n.r.)”, a declarat Marius Backhaus, reprezentant al Ministerului german al Economiei și Energiei.

Energiewende sau tranziția energetică, a avansat cu pași repezi mai ales după dezastrul de la Fukushima, când o uzină nucleară japoneză a fost grav avariată în urma unor fenomene meteorologice determinate de un cutremur: o serie de valuri uriașe, fenomen ce poartă denumirea de „tsunami”, a distrus trei reactoare nucleare.

”Cu siguranță nu vom reuși să fim 100% verzi pînă în 2030. Sunt chiar analiști independenți care spun că avem nevoie de minimum 90 de GW din surse convenționale, pentru a ne asigura complementaritatea surselor”, afirmă Joachim Lang, director, E.On Germania.

”Pentru a dezvolta în continare industria regenerabilă, oferim țărilor est-europene experiența noastră. Avem de învățat unii de la alții. Exisă oportunități comerciale și investiționale. Vom afla, însă, ce va decide Europa în cadrul summit-ului din 23-24 octombrie”, spune Ernst Peter Fischer, Director general adjunct al Directoratului General pentru Economie și Dezvoltare Sustenabilă din Germania.

Autor: Bogdan Tudorache

Activ în presa economică și de afaceri de 26 de ani, Bogdan a absolvit Dreptul, apoi a urmat cursuri intensive de economie și Business English. A avansat până în poziția de redactor-șef încă din 2006 și a asigurat managementul și politica editorială pentru numeroase publicații economice dedicate în special comunității investitorilor străini în România. Din 2003 și până în 2013 a fost activ mai ales în sectorul financiar-bancar. A început colaborarea cu Energynomics în 2013, remarcându-se prin cunoștințe avansate ale piețelor, comunităților de afaceri și un stil editorial matur, atât în limba română, cât și în engleză.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *