Acasă » Petrol și Gaze » Gazprom își propune să-și mărească cota de piață europeană peste cele 35% actuale

Gazprom își propune să-și mărească cota de piață europeană peste cele 35% actuale

11 februarie 2019
Explorare și producție
energynomics

Gazprom își propune să-și mărească în continuare cota de piață peste cele 35% actualmente deținute în Europa, pe fondul cererii mai mari de gaze naturale și a producției preconizate a producătorilor de gaz natural din Europa de Vest, potrivit unui senior manager al Gazprom.

Compania rusă beneficiază de oportunități de a-și majora cota de piață în Europa, pe fondul unei scăderi a producției în Marea Nordului și a închiderii planificate a unui câmp imens de gaze în Olanda, a declarat Elena Burmistrova, director general al Gazprom Export, citată de Reuters și oilprice.com.

După ani de dezbateri și măsuri de reducere a producției la Groningen, guvernul olandez a decis în luna martie a anului trecut că producția de la Groningen va fi încheiată până în 2030, cu o reducere cu două treimi până în 2021-2022 și o altă reducere după aceea. Autoritățile au redus deja producția locală din cauza cutremurelor pe care le produce, și au decis anul trecut că riscurile și costurile nu mai sunt acceptabile.

Estimarile preliminare ale Gazprom arată că ponderea companiei pe piața europeană a fost de 34% în 2017, în timp în 2018 ar fi putut atinge 35%, a declarat Burmistrova.

Odată cu scăderea treptată a producției din Marea Nordului, „spațiul pentru gazul rusesc este eliberat”, a spus managerul.

Gazprom nu stabilește ținte pentru cota de piață în Europa, deoarece nu vrea să pară prea „agresiv”, potrivit lui Burmistrova.

Mai multe țări europene, inclusiv statele baltice și Polonia, precum și Uniunea Europeană (UE), și-au exprimat îngrijorarea cu privire la faptul că Rusia a utilizat vânzările de gaze naturale și monopolul gazelor naturale Gazprom ca instrument politic.

Potrivit lui Burmistrova, Gazprom a dovedit că este un furnizor de gaze naturale de încredere și că „va fi întotdeauna competitiv împotriva LNG-ului american”, importat de țări precum Polonia și Lituania în încearcarea de a reduce dependența de livrările rusești.

Etichete:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *