Gazprom dă Moldova în judecată pentru neplata facturii la gaze

0

Gazprom a dat în judecată operatorul național de gaze al Republicii Moldova Moldovagaz la Curtea de Arbitraj Comercial Internațional din Rusia, cerând plata a 768,6 milione de dolari SUA pentru gazele naturale livrate în 2014. Gigantul rus a intentat procesul în luna februarie, potrivit unui prospect emis pentru o emisiune de eurobonduri. Nu a fot deocamdată stabilită o dată pentru audieri.

Aceasta este a treia oară când cele două companii se vor confrunta în instanță. Gazprom a dat în judecata Moldovagaz de două ori într-o instanță de arbitraj din Rusia pentru datorii din 2012 și 2013. Compania moldoveană datora Gazprom 562 milioane de dolari SUA, pentru livrările din 2013 și peste 800 milioane de dolari pentru cele din 2012. Curtea a decis în favoarea Gazprom în ambele cazuri. Ultima decizie a avut loc în septembrie 2016.

Gazprom era singurul furnizor de gaze naturale al Moldovei, oferind circa 3 miliarde metri cubi de gaze naturale către fostul stat sovietic, în 2016, la un preț mediu de 190 de dolari pe mia de metri cubi. Compania rusă deține o cotă de 50% din Moldovagaz, conform RIA Novosti.

În luna aprilie a anului trecut, a anunțat Moldovagaz 2015 pierderi de 158,4 milioane de dolari. Reprezentanții Gazprom au contactat autoritățile de la Chișinău privind refinanțarea datoriei, RIA Novosti. datoria țării datează din anii 1990, potrivit youroilandgasnews.com, care citează RIA Novosti

In decembrie, Gazprom a reînnoit contractul cu Moldovagaz pentru furnizarea și tranzitul gazelor pe teritoriul său timp de trei ani. Prim-ministrul moldovean, Pavel Filip, a declarat la acel moment că utilitatea este în grafic cu plățile la gaze. Gazprom a promis că va garanta livrările către Moldova, indiferent de condițiile de tranzit din Ucraina, iar Moldova a promis să plătească pentru gazul livrat.

Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, s-a întâlnit cu președintele rus, Vladimir Putin și șeful Gazprom, Alexei Miller, la Moscova, în luna ianuarie. Dodon a declarat într-un interviu la un post de radio din Moldova după revenirea sa în țară că datoria totală a țării către Gazprom a ajuns 6,5 miliarde de dolari SUA. Din această sumă, 6 miliarde reprezintă datoria ”malului stâng”, adică a statului separatist Transnistria.

Datoria ar putea fi discutată numai în contextul unei înțelegeri, a spus Dodon. Datoria care aparține Moldovei poate fi compensată cu unele active deținute de Moldovagaz, a adăugat el. Propunerea a fost respinsă de Rusia, care vede datoriile Moldovei și Transnistriei ca unitare.

Moldovagaz livrează gaze naturale către Tiraspoltransgaz, o companie cu sediul în capitala neoficială a Transnistriei de la Tiraspol. Tiraspoltransgaz, care se zvoneste ca ar fi deținut parțial de Gazprom, taxează clienții săi pentru gaze, dar nu plătește Moldovagaz livrările.

Share.

Lasă un comentariu