FIC: Investițiile străine pot avea o contribuție semnificativă în relansarea economică

0

Investiţiile programate în acest an vor atinge un maxim istoric, însumând 61,4 miliarde de lei şi pot juca rolul de catalizator în relansarea creşterii economice, susţin reprezentanţii Consiliului Investitorilor Străini (FIC), care salută adoptarea bugetului de către Parlament.

Ei consideră că bugetul reflectă o viziune echilibrată şi favorabilă relansării economice a României.

“Considerăm că elementele centrale ale construcţiei actualului buget sunt bine conturate prin estimarea realistă a veniturilor viitoare şi încadrarea deficitului bugetar general consolidat (de 7,16%) în limite acceptabile la nivelul UE. Toate acestea pot asigura succesul implementării măsurilor din programul coaliţiei de guvernare, cum ar fi stabilitatea nivelului de taxare, asigurarea reducerii cheltuielilor administrative în următorii ani, continuarea consolidării fiscale şi orientarea către proiecte mari de investiţii”, se arată într-un comunicat al FIC citat de Agerpres.

Potrivit sursei citate, alocarea a 5,5% din PIB pentru investiţii arată o regândire în perspectivă a priorităţilor. “Investiţiile programate în acest an ating un maxim istoric, însumând 61,4 miliarde de lei şi pot juca rolul de catalizator în relansarea creşterii economice. În plus, bugetul prevede o alocare substanţială pentru contribuţia statului la proiectele de investiţii cu finanţare europeană (cofinanţări 2,9% din PIB), fiind un bun indicator pentru o absorbţie mai mare a fondurilor şi transmite un semnal pozitiv mediului de afaceri, ce încă resimte efectele generate de criza sanitară”, se menţionează în comunicatul FIC.

De asemenea, reprezentanţii Consiliului Investitorilor Străini consideră că provocările bugetare curente pot fi rezolvate printr-o serie de măsuri a căror implementare nu presupune un efort financiar suplimentar, atâta timp cât este asigurată voinţa politică.

“Ne referim în principal la potenţialul de creştere a veniturilor prin îmbunătăţirea sistemului de colectare a veniturilor bugetare şi digitalizarea ANAF, dar mai ales prin crearea şi implementarea unei viziuni prin care România să atragă investiţii cu valoare adăugată ridicată, ce pot juca un rol important în stimularea viitoare a creşterii economice sustenabile. Implementarea unor reforme structurale va ajuta la menţinerea echilibrelor bugetare, în special dacă se vor face ajustări ale cheltuielilor administrative, coroborate cu lansarea de proiecte de investiţii publice şi private. În acest mod se poate asigura depăşirea contextului curent şi succesul României pe termen mediu şi lung”, adaugă reprezentanţii FIC.

În opinia acestora, investiţiile străine directe pot avea o contribuţie semnificativă în relansarea economică şi de aceea FIC reiterează necesitatea conturării unor măsuri legislative şi a unor structuri instituţionale dedicate atragerii de investiţii străine, considerând acest domeniu o prioritate pentru perioada următoare. Din acest punct de vedere, FIC rămâne un partener activ de dialog ce poate sprijini autorităţile în astfel de demersuri, se arată în comunicat.

Share.

Lasă un comentariu