Acasă » Interes general » Fechet: Cadrul financiar multianual şi fondul de relansare economică trebuie să asigure obiectivul UE 2050 de neutralitate climatică

Fechet: Cadrul financiar multianual şi fondul de relansare economică trebuie să asigure obiectivul UE 2050 de neutralitate climatică

14 iulie 2020
Interes general
energynomics

Cadrul financiar multianual şi fondul pentru relansare economică trebuie să asigure resursele necesare pentru continuarea eforturilor de înscriere a Uniunii Europene (UE) pe traiectoria necesară atingerii obiectivului UE 2050 de neutralitate climatică, a declarat Mircea Fechet, secretar de stat în Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor (MMAP), la reuniunea informală a miniştrilor mediului din statele membre, organizată online în perioada 13-14 iulie.

”În ceea ce priveşte protecţia mediului, Planul Naţional de Investiţii şi Relansare Economică, care a fost lansat de Guvernul României la începutul lunii iulie a.c., prevede continuarea finanţării sau investiţii noi verzi pentru reducerea emisiilor, precum înnoirea parcului auto naţional şi derularea de programe pentru electromobilitate, modernizarea marilor complexe de producere a energiei şi a reţelelor de termoficare, programe de creştere a eficienţei energetice prin reabilitarea clădirilor publice şi private. În acelaşi timp, începând cu primăvara acestui an, în cadrul celei mai mari campanii naţionale de împăduriri din ultimul deceniu, sunt în curs de plantare la nivel naţional peste 2.500 de păduri de la zero şi completate alte 7.000 de păduri tinere. Considerăm că pe lângă eforturile naţionale, cadrul financiar multianual şi fondul pentru relansare economică trebuie să asigure resursele necesare pentru continuarea eforturilor de înscriere a UE pe traiectoria necesară atingerii obiectivului UE 2050 de neutralitate climatică”, a spus Fechet, conform Agerpres.

Acesta a adăugat că, după perioada de pandemie cu care s-au confruntat şi se confruntă toate statele, se impune în mod clar schimbarea modelului de dezvoltare economică şi socială.

”Dezvoltarea digitalizării are un rol crucial pentru optimizarea proceselor, a inovării şi în anticiparea şi găsirea unor soluţii eficiente pentru provocările din domeniile sănătăţii, mediului, schimbărilor climatice, agriculturii (securitate alimentară), utilizării eficienţa resurselor, energiei, sistemelor de transport inteligent. Pandemia şi consecinţele sale au evidenţiat importanţa digitalizării în toate sectoarele economiei UE. De aceea, au devenit esenţiale promovarea şi investiţia în transformarea digitală şi instrumentele necesare. Europa trebuie să profite de potenţialul transformării digitale, element esenţial pentru atingerea obiectivelor Pactului Ecologic European”, a subliniat secretarul de stat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *