Acasă » Electricitate » Evoluții accelerate în dezvoltarea de soluții pentru mașinile electrice

Evoluții accelerate în dezvoltarea de soluții pentru mașinile electrice

22 iulie 2020
Electricitate
energynomics

Pe 9 iulie, Energynomics a organizat a șasea conferință dedicată mobilității electrice, de această dată într-un format mixt care a adus vorbitorii invitați la sediul din Băneasa al Automobile Bavaria și circa 900 de persoane în asistență online. Evenimentul “Mașini electrice – distanța până la maturitate” a fost susținut de ABB, Stratum Enclosures, Phoenix Contact, Renovatio și Automobile Bavaria.

Cătălin Lepinzean, Phoenix Contact: Vânzările de vehicule electrice cresc, rețeaua de infrastructură se dezvoltă

Producția de autovehicule electrice va avansa, în perioada 2020-2030, cu circa 530% susține Cătălin Lepinzean, Business Development Manager, Phoenix Contact. Vânzările de vehicule electrice cresc, și, odată cu acestea, se dezvoltă și rețeaua de infrastructură. Evoluția punctelor de încărcare la nivel global relevă o creștere de la 7,3 milioane în 2020, la 23,5 milioane în 2024. ”Interesul este fenomenal de mare, nu doar al utilizatorilor finali, ci și al agenților economici sau al autorităților”, spune el.

Și interesul publicului român este mare, aproape 50% din eco-tichetele Rabla Plus fiind deja rezervate.

DESCARCĂ PREZENTAREA LUI CĂTĂLIN LEPINZEAN

”Este foarte mare și interesul autorităților locale. Primăriile din Oradea, Târgoviște, Galați, Cluj, București, investesc sau au intenția să investească în domeniul infrastructurii și al autovehiculelor electrice”.

ABB a lansat încărcătorul compact de până la 180 kW

În luna iulie, ABB a lansat încărcătorul compact de până la 180 kW, în trei variante – 90 kW, care încarcă un singur automobil, 120 kW, pentru două automobile și 180 de kW, care va putea încărca până la trei unități în paralel. ”Bineînțeles, portofoliul ABB include și stațiile de putere mare, de până la 350 kW, care, în general, se folosesc pentru autostrăzi, pentru încărcarea de autobuze electrice, camioane și flote”, a spus Constantin Ichimoaei, Executive Manager în cadrul ABB România.

Tendințele din industrie sunt de scădere a prețurilor componentelor, precum bateriile, dar și reglementările sunt din ce în ce mai stricte. Dacă vorbim despre infrastructura pentru vehicule electrice, numărul lor este în creștere, vehiculele sunt din ce în ce mai mari, iar distanțele și timpii de încărcare cresc deopotrivă.

Cerințele stricte în instalațiile publice, pentru siguranță, duc la răspândirea în prezent a instalațiilor de încărcare de joasă tensiune. ”În viitor vom vedea din ce în ce mai mult racordări pe medie tensiune”.

DESCARCĂ PREZENTAREA LUI CONSTANTIN ICHIMOAEI

ABB propune soluții de stocare și unități scalabile care să ușureze încărcarea în paralel a mai multor unități, în parcările publice. Stocarea va evolua în paralel cu dezvoltarea regenerabilelor și vine să ajute rețeaua, fără a fi nevoie de o investiție inițială mare pentru prospectarea pieței  și fără a face investiții noi și costisitoare pentru întărirea rețelei.

Bogdan Cojocaru, Stratum Enclosures: Vrem să instalăm platforme de 200 kW

Aplicația mobilă de management al încărcării Next Charge, dezvoltată de Stratum Enclosures, permite supravegherea sistemelor de stații de încărcare, prezentând numărul utilizatorilor pe fiecare stație și permite controlul la distanță al stațiilor. Diagnoza și reparația sunt realizate, de asemenea, la distanță, a susținut Bogdan Cojocaru, Business Development Manager, Stratum Enclosures.

Aplicația dezvoltată pentru dispozitive mobile sau laptop arată și volumul plăților. Sistemele de plată sunt directe, cu ajutorul aplicației. ”Aplicația este foarte ușor de utilizat și gratuită. Utilizatorii de mașini electrice pot realiza diverse trasee sau statistici care să le permită calculul exact al energiei și când este nevoie de reîncărcare”.

DESCARCĂ PREZENTAREA LUI BOGDAN COJOCARU

Stratum va lansa în România o nouă platformă pentru a permite încărcarea la 200 kW a până la patru mașini electrice în paralel: ”În acest moment acoperim Europa și vrem să investim și în România”.

Renovatio a inaugurat prima stație de încărcare ultrarapidă, la Shopping City Târgu Mureș

Renovatio a reușit să instaleze prima stație de încărcare ultrarapidă la începutul lunii iulie, la Târgu Mureș, pate a unui proiect co-finanțat de Uniunea Europeană prin programul CEF Transport, a anunțat Alexandru Teodorescu, CEO al Renovatio. ”Urmează stații similare la Timișoara, Sibiu și București și sperăm să găsim amplasamente și pentru Constanța”.

”Putem încărca acum și la 150 de kW. Acoperim coridoarele de transport care traversează România. Avem o platformă software dedicată, dar și soluții de e-roaming care oferă acces la stațiile din întreaga Europă”, a adăugat el.

Renovatio este în prezent în proces de autorizare pentru o nouă stație în București de 1MW – două stații de 350 de kW, coroborat cu stații de 50 de kW. Ulterior, astfel de stații vor fi instalate și în alte orașe.

DESCARCĂ PREZENTAREA LUI ALEXANDRU TEODORESCU

”În 2020 ținta este de a depăși 150 de stații și să fim prezenți în aproape toate marile orașe din România. Planurile noastre include atât stații de încărcare rapidă, însă focusul este din ce în ce mai mult pe stații de încărcare ultrarapidă,” a mai spus el.

BMW planifică să lanseze peste 25 de modele noi, electrice și plug-in hibride

Deși trecem printr-un context neobișnuit, generat de pandemie, BMW reușește să mențină o tendință de creștere accelerată a vânzărilor, la nivel mondial, pentru gama de vehicule electrice și plug-in hibride, susține Marius Răspopa, Specialist produs BMW & MINI Automobile Bavaria. BMW planifică să lanseze peste 25 de modele noi, electrice și plug-in hibride, în 2023. Iar MINI a lansat deja prima versiune complet electrică.

”La nivel local beneficiem de un context favorabil, în care statul susține impulsionarea vânzărilor de vehicule curate. Datorită acestei subvenții, multe modele din gama noastră devin mult mai accesibile, în comparație cu modelele cu motorizare clasică. Întreg pachetul de mentenanță și exploatare este, de asemenea, mai eficient. Avem, în prezent, o gamă foarte variată de vehicule electrice sau electrificate-plug in hibride, ce se încadrează atât la subvențiile de 45.000 de lei, dar și la cele de 20.000 de lei, specifice. Avem cel puțin o motorizare în fiecare segment, astfel încât clienții noștri pot alege între mașini compacte, foarte bine gândite sau echilibrate pentru cotidian, pentru oraș, dar și limuzine de lux, unde confortul primează”, a spus Răspopa, prezentând ultimele modele oferite pe piață de BMW, dar și de MINI.

Conferința „Mașini electrice – distanța până la maturitate” a fost organizată de Energynomics, cu sprijinul partenerilor noștri: ABB, Stratum Enclosures, Phoenix Contact, Renovatio și Automobile Bavaria.

S-au înscris pe platforma MyConnector pentru a participa la dialog 175 de persoane, reprezentanți ai unor organizații precum 0-100.ro, 3M Romania, AB Instal, ABB, ACE ISS, AG Charge, Agro For eEnergy, Alstom Transport, AMBER Technologies, ANRE, APIA CONSULT, Asociația Patronală Surse noi de Energie – sSunE, ASRO, Automobile Bavaria, Business France, Camera de Comerț și Industrie Româno-Britanică, Caranda Baterii, CEZ Romania, Chimcomplex, CIECH Soda Romania, Apa ServCluj, Cluj Innovation Park, CMT Elec, Construct Edil, Continental Energy, DareStrategy, DeBizz Magazine, Delta Electronics, Department of Energy, Technical University of Moldova, E.ON Energie Romania, BERD, Electrotel, EcoEnergia, EFdeN, Electrica Furnizare, Electricianul, ELUX RODIT, Ambasada Canadei în România, Energo ESCO, EnergoBit, ENGIE România, Euroelectric, Eximprod, Hidroelectrica, INCDTIM, ING Bank, Le Consult, Leaderteam Broker, Ministerul Economiei, Energiei si Mediului de Afaceri, Mitsubishi Corporation, MOL România, OMV Petrom, Oracle, Ringhel, Roland Berger, Siemens, Steinel, TIAB, Unilever, Vastint Romania, Vestra Industry, Weidmueller, Windelcon Partners, Wiren.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *