Acasă » Electricitate » Eurelectric: Succesul tranziției energetice depinde de rețelele de distribuție

Eurelectric: Succesul tranziției energetice depinde de rețelele de distribuție

28 ianuarie 2019
Electricitate
energynomics

“Pachetul privind energia curată vine cu multe dispoziții cu privire la noile activități ale companiilor de distribuție. O punere în aplicare uniformă în statele membre este importantă pentru companiile care funcționează în mai multe țări, iar barierele de reglementare în calea inovării ar trebui să fie reduse la minimum”, susține Eurelectric, citat de investenergy.ro.

“Succesul tranziției energetice depinde de rețelele de distribuție. Vor fi noi instrumente și modele de afaceri pentru operatorii de distribuție a energiei, care trebuie să treacă dincolo de rolul actual traditional, să se reseteze și să realizeze investiții considerabile pentru a beneficia pe deplin de potențialul progreselor tehnologice. Statele membre UE și Autoritățile de reglementare trebuie să ia decizii pentru accelerarea dezvoltării sistemelor de distribuție a energiei”. Acesta este mesajul Eurelectric pentru conferința “De la conducte la platforme”. Eurelectric reprezintă 3.500 de companii din Europa, cu o cifră de afaceri totală de 200 de miliarde de euro.

Sectorul energetic european va arăta foarte diferit. Este de așteptat ca până în 2030, mai mult de jumătate din toată energia electrică să provină din surse regenerabile. În baza legislației recent adoptată privind transporturile, vor fi  peste 40 de milioane de autovehiculele electrice pe șosele, potrivit estimărilor Comisiei Europene. Vor apărea și alte tehnologii de ultimă generație, toate aceste evoluții  vor avea ca rezultat un sistem de electricitate mult mai descentralizat, se precizează în comunicatul transmis InvesTenergy de Eurelectric.

Asociația europeană invită statele membre UE și Autoritățile de reglementare să ia decizii pentru accelerarea dezvoltării sistemelor de distribuție a energiei, prin punerea în aplicare a directivei Pachetul de energie curată. Este un proces ce necesită clarificarea unui număr de dispoziții legislative care au rămas incerte, susține Eurelectric. Pachetul privind energia curată vine cu multe dispoziții cu privire la noile activități ale acestor companii, care sunt însă deschise interpretării naționale a statelor membre, respectiv autorităților de reglementare.

O punere în aplicare uniformă în statele membre este importantă pentru companiile care funcționează în mai multe țări, iar barierele de reglementare în calea inovării ar trebui să fie reduse la minimum, susține Eurelectric. “Tranziția în domeniul energiei este rapidă. Companiile de distribuție sunt viitorului sistem, care este mai decent și mai interactiv.  Au nevoie urgent de sprijinul autorităților de reglementare și al statelor membre pentru a-și juca rolul în noul sistem “, a declarat Kristian Ruby, secretar general al Eurelectric. Cu dependența sporită a energiei electrice pentru transport, încălzire și alte servicii critice, companiile de distribuție vor fi, de asemenea, mai expuse direct clienților și clienților potențiali la criticile publice în cazul blocajelor de eșec al aprovizionării.

“Operatorii de distribuție energie electrică trebuie să se resteze și să realizeze investiții considerabile pentru a beneficia pe deplin de potențialul progreselor tehnologice și încorporarea digitalizării în rețea, gestionarea operațiunilor. Autoritățile europene de reglementare trebuie să asigure stabilirea cadrului potrivit stimulării investițiilor și să asigure o certitudine pe piața energiei”, a adăugat Knud Pedersen, președintele Comitetului de distribuție și de facilitare a pieței al Eurelectric.

“Transformarea energiei în Europa se va accelera într-un ritm deosebit în următorii cinci ani ani. Operatorii de sisteme de distribuție trebuie să se pregătească pentru ajustări critice și să creeze un sistem energetic potrivit pentru viitor “, a declarat Serge Colle, Consultant Leader, EY Global Power & Utilități.

Eurelectric este asociația sectorială ce reprezintă interesele comune ale industriei de electricitate la nivel pan-european. Eurelectric reprezintă 3.500 de companii din Europa, cu o cifră de afaceri totală de 200 de miliarde de euro, care acoperă toate domeniile, de la generarea și piețele de energie electrică, la rețelele de distribuție şi consumatori, precum și probleme legate de mediu și durabilitate. Francesco Starace, CEO al grupului Enel, este preşedinte al Eurelectric.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *