Acasă » Regenerabile » Energia regenerabilă sfidează criza generată de Covid, cu creșteri record în 2020 și 2021

Energia regenerabilă sfidează criza generată de Covid, cu creșteri record în 2020 și 2021

10 noiembrie 2020
Eolian
Energynomics

Bogdan Tudorache

Energia regenerabilă crește puternic în întreaga lume în acest an, în contrast cu scăderile accentuate declanșate de criza Covid-19 în multe alte segmente ale sectorului energetic, cum ar fi petrolul, gazul și cărbunele, potrivit raportului Renewables 2020, publicat astăzi de Agenția Internațională pentru Energie (AIE) și consultat de Energynomics.

Cererea globală de energie va scădea cu 5% – dar contractele pe termen lung, accesul prioritar la rețea și instalarea continuă a noilor centrale stau la baza creșterii puternice a energiei regenerabile, în 2020.

Conduse de China și Statele Unite, noile investiții în regenerabile la nivel mondial vor crește cu 4%, până la un nivel record de aproape 200 GW, în acest an și se preconizează că lansarea de noi capacități va crește în 2021 cu 10%.

Creșterea din 2020 – reprezentând aproape 90% din expansiunea totală a capacității globale la nivel global – este condusă de energia eoliană, hidroenergetică și solară. Noile investiții eoliene și solare vor crește cu 30% atât în Statele Unite, cât și în China, pe măsură ce dezvoltatorii se grăbesc să profite de stimulente.

„Energia regenerabilă sfidează dificultățile provocate de pandemie, arătând o creștere robustă, în timp ce alte segmente suferă”, a declarat dr. Fatih Birol, directorul executiv al AIE. „Reziliența și perspectivele pozitive ale sectorului sunt reflectate în mod clar de apetitul continuu puternic din partea investitorilor – iar viitorul pare și mai luminos, cu noi adăugiri de capacitate în curs, pentru a stabili noi recorduri anul acesta și în cel viitor”.

Producția de energie electrică generată de tehnologiile regenerabile va crește cu 7% la nivel global în 2020, susținută de lansarea- record a noilor capacități. India se așteaptă să fie cel mai mare contribuabil la creșterea surselor regenerabile de energie în 2021, noile capacități anuale ale țării aproape dublându-se față de 2020.

Se estimează că un număr mare de proiecte eoliene și solare licitate să devină operaționale în urma întârzierilor datorate nu numai Covid-19, ci și negocierilor contractuale și provocărilor de achiziție a terenurilor.

Autor: Energynomics

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *